SUV vozila nisu toliko bezbjedna koliko se misli

Agencije
SUV vozila nisu toliko bezbjedna koliko se misli

Otkako je 2012. godine američki Institut za bezbjednost na putevima (IIHS) uveo simulaciju sudara sa malim preklapanjem, vjera u pojedne modele koji su se do tada smatrali veoma bezbjednim ozbiljno je poljuljana. To se najprije dogodilo limuzinama uglednih svjetskih proizvođača, a sada su na red došla i SUV vozila.

IIHS srušio je još jedan mit kada je riječ o bezbjednosti automobila. Mnogi kupci SUV modela odlučuju se za nabavku ove vrste vozila jer postoji opšteprihvaćeno mišljenje da su ona veoma bezbjedna.

SUV modeli, a pogotovu oni većih dimenzija, svojom robustnom pojavom ulivaju dodatnu sigurnost onima koji se u njima nalaze. Takođe, zbog svoje visine, u direktnom sudaru sa drugim, manjim vozilima, SUV se neće "podvući" ispod automobila sa kojim se sudario i tako dodatno ugroziti živote putnika u kabini.

Ipak, kada se ova vrsta vozila podvrgne IIHS testu sudara u nepomičnu prepreku sa malim preklapanjem površina (automobil udara u prepreku sa 25% površine prednjeg dijela vozila, brzinom od 64 km/h), rezultati nisu ohrabrujući:

Ukupno je testirano devet SUV modela srednje veličine koji su dostupni na američkom tržištu, a samo dva su dobila zadovoljavajuću ocenu "dobar" (Chevrolet Equinox i GMC Terrain), dok je rezultat koji je postigla Toyota Highlander ocijenjen kao prihvatljiv.

Ostalih šest modela: Jeep Grand Cherokee, Toyota 4Runer, Ford Explorer, Kia Sorento, Mazda CX-9 i Honda Pilot, nisu dobili prelaznu ocijenu.

IIHS smatra da su testovi sudara sa malim preklapanjem korisni jer ukazuju proizvođačima gdje su griješili kada je riječ o bezbjednosti njihovih modela. Koristeći rezultate testova ovog instituta, auto-kompanije već rade na unapređenju bezbjednosti automobila.

Kako su pri sudaru sa malim preklapanjem prošili modeli koji su do sada testirani, možete da pogledate ovjde, a u nastavku možete da vidite snimke testova nekoliko SUV modela srednje veličine:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana