Subaru proizveo 15 miliona bokser motora

Agencije
Subaru proizveo 15 miliona bokser motora

Subaru je obilježio svojevrstan jubilej - u pogonima japanskog proizvođača za pola vijeka izrađeno je 15 miliona takozvanih bokser motora.

 

Jedna od prvih asocijacija na automobile marke Subaru jesu specifični motori sa horizontalno postavljenim cilindrima koji se nalaze jedan naspram drugog.

Bokser motori imaju svoje prednosti zbog kojih ovaj proizvođač automobila ne odustaje od njihove upotrebe već skoro 50 godina - nisko težište, koje doprinosi boljoj stabilnosti u vožnji, i mirniji rad sa manje vibracija:



Vlasnik brenda Subaru, kompanija Fuji Heavy Industries (FHI), počela je da proizvodi četvorocilindrične aluminijumske bokser motora davne1966. godine za potrebe modela Subaru 1000, a ova vrsta motora i danas pokreće sve putničke automobile marke Subaru, uključujući i one sa pogonom na dizel.

Najnoviji jubilej u proizvodnji bokser motora obilježen je samo mjesec dana pošto je je Subaru objavio da je sa proizvodnih traka sišao 14-milioniti automobil ove marke sa simetričnim pogonom na sva 4 točka (SAWD).

Prvi Subaru koji je imao ovaj pogon bio je model leone 4WD Estate iz 1972. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana