Stojadin - idealan auto za snijeg

Blic
Stojadin - idealan auto za snijeg

Mnogi vozači su ovih dana osjetili nemoć svojih automobila zbog snijega i leda koji su okovali puteve širom regije. Mnogi, ali ne i svi. Vozači "Stojadina" su mirne duše mogli da sjednu za volan svog "keca" i punim gasom voze i po zavijanim planinskim putevima - tako barem poručuje stara promotivna reklama za Zastavu "101".

U promotivnoj reklami, "kec" demonstrira svu svoju okretnost i snagu po uslovima koji se ovih dana mogu naći u skoro svim dijelovima Evrope.  

Mi vam nikako ne preporučujemo brzu vožnju po snijegu, a pored lijepog krajolika koji možete vidjeti u ovoj staroj reklami za jugoslovensku verziju FIAT-a 128, u njoj možete saznati da "stojadin" nudi živahan motor, pouzdane kočnice i da odlično leži na putu.  

Svakako tvrdimo da marketinški tim Zastave nije imao bezbjednost na prvom mjestu kada je na ovaj način promovisao popularnog "keca", a šta im je bilo na pameti kada su radili ljetnju promotivnu reklamu za isti auto, apsolutno ne možemo da dokučimo.

Elegancija "stojadina" je u ovoj reklami upoređena sa  violončelistom koji muzicira na plaži, dok se, pomalo misteriozni "kec" bez vozača približava kroz talase, a slogan na kraju prosto objašnjava da se ljepoti i savršenstvu ne može odoljeti.

U svakom slučaju, Zastava "101" je često nailazila na podsmjeh i kritike, ali ne treba zaboraviti da je to najuspješniji model jugoslovenske auto industrije koji je proizveden u daleko većem broju od "fiće" i "juga".

Svakako se treba podsjetiti da je FIAT 128, na kome je "kec" i zasnovan, bio proglašen za najbolji auto 1970. godine, i da je praktično bio prvi moderni hečbek na svijetu, pojavivši se na tržištu tri godine prije Golfa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana