Šta sve treba prekontrolisati na vozilu nakon zimskog perioda?

GS
Foto: Ilustracija

Prilikom zamjene zimskih guma i stavljanja ljetnjih preporuka je da se provjeri ispravnost geometrije točkova jer je to bitno za dobre vozne karakteristike automobila.

Poslije zimskih mjeseci, automobil bi u proljećnom periodu trebalo pregledati kako bismo bili spremni za ljeto, što može biti izazov za starija vozila. Tokom ljeta može doći do kvarova usljed visokih spoljnih dnevnih temperatura.

U proljeće se, u skladu sa zakonom, preporučuje korišćenje ljetnjih guma koje omogućavaju bolje prijanjanje na putu. Prilikom zamjene zimskih i stavljanja ljetnjih guma važno je provjeriti ispravnost geometrije točkova jer je to bitno za dobre vozne karakteristike automobila.

Osim toga, tokom zimskih mjeseci, metlice brisača su vjerovatno oštećene, pa bi ih trebalo pregledati u proljeće i zamijeniti ako je potrebno. Preporučljivo je pregledati i vjetrobransko staklo na vozilu jer su moguća manja oštećenja od sitnih kameničića i rizle koji se zimi nanose na kolovoz, a koje točkovi vozila ispred nas podižu sa puta u toku vožnje i bacaju na šoferšajbnu.

Na taj način mogu nastati manja oštećenja vjetrobranskog stakla, ali i laka na karoseriji automobila.

Niske temperature, led, kamenčići, vlaga i so zimi mogu oštetiti spoljašnjost vozila, koju je zatim potrebno sanirati u proljeće. Tako će se izbjeći dalja oštećenja na automobilu, javlja B92.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana