Šta kad se motor vašeg automobila pregrije?

Vijesti.me
Šta kad se motor vašeg automobila pregrije?

"Postoji trik koji bi vozač mogao da iskoristi u hitnim slučajevima: uključiti grijanje u kabini vozila na maksimum"

Čak iako ste ubijeđeni u ispravnost svog automobila, iznenađenja su uvijek moguća. Jedna od čestih neprijatnosti za vozače u ljetnjem periodu je pregrijavanje motora, koje se obično dešava u vrlo nezgodnim momentima, na primjer kada sa porodicom putujete prema moru ili drugoj turističkoj destinaciji. Šta da radite ako vam se desi ovakav peh?

"Vrlo je važno da vozač reaguje brzo i pravilno, da ne bi došlo do teških posljedica, čak i do potpune havarije na motoru", kazali su nam u "PSC Knežević", inače ovlašćenom servisu za Pežoova vozila.

"Prije svega, vozač ni u kom slučaju ne treba da zanemari kada kazaljka mjerača temperature vode pređe uobičajenu tačku radne temperature motora", upozoravaju mehaničari. "Nikako ne smijete da dozvolite da ona uđe u crvenu zonu. Zato bacite na nju pogled s vremena na vrijeme, posebno tokom vrelih dana, kada je rizik od pregrijavanja najveći".

Posljedice nemara mogu da budu vrlo skupe. Prvi je na udaru zaptivka (dihtung) glave, a nakon nje interni djelovi motora. "Sama zamjena dihtunga kod novijih vozila može da vas košta 200 do 300 eura, jer se tada mora obrađivati i glava motora", kažu u servisu.

Najveće prijetnje za porast temperature su gužve na putu ili spora vožnja u koloni, kada nema dovoljno protoka spoljašnjeg vazduha koji bi cirkulisao kroz hladnjak. Naravno, kod potpuno ispravnog vozila ni ovo ne bi trebalo da predstavlja problem, ali su ovo situacije kada i najsitniji problem u rashladnom sistemu izađe na vidjelo.

"Kod novijih automobila se rijetko događa da prsnu crijeva, a najčešći razlozi za pregrijavanje koje smo mi primijetili, makar kod pežoa, su termostat i releji koji regulišu uključivanje ventilatora hladnjaka", kažu u servisu "Knežević.

Ako primijetite da motor počinje da se pregrijava, odmah treba da zaustavite vozilo i da ohladite mašinu, savjetuju stručnjaci. Potražite pogodno mjesto za zaustavljanje i odmah ugasite motor, jer u tom trenutku nema ni daška vjetra koji bi ga hladio, pa on ubrzano razvija toplotu. U većini novijih vozila, od 2004. godine, pumpa rashladne tečnosti i ventilator rade čak i nakon gašenja motora što pomaže hlađenju.

Kada se motor ohladi i eventualno dolijete rashladnu tečnost, možete ponovo da probate lagano da nastavite. Držite oko stalno na kazaljci, i ako motor počne ponovo da se pregrijava, morate da se zaustavite i ponovite postupak ili da zovete šlep-službu.

"Postoji trik koji bi vozač mogao da iskoristi u hitnim slučajevima: uključiti grijanje u kabini vozila na maksimum. Ovo je vrlo neprijatno po putnike, ali ćete tako odvesti određenu količinu toplote iz motora, što može da vam pomogne da stignete do prvog servisa", kažu mehaničari.

Ne sipajte vodu po motoru

Nakon što prekinete rad motora i obezbijedite mjesto zaustavljanja, otvorite haubu i pustite da se motor ohladi. Ako vam na pamet padne ideja da ćete brže ohladiti mašinu tako što ćete po njoj prosuti hladnu vodu, odmah odustanite od nje.

Temperaturni šok koji bi uslijedio bi mogao da dovede do pucanja bloka motora ili kutije mjenjača. Nakon 15 minuta možete da provjerite da li u sistemu fali rashladne tečnosti i da po potrebi dolijete vode.

Ako primijetite da negdje pomalo curi, povremenim dolivanjem ćete možda uspjeti da se prebacite do najbližeg servisa. Pažnja: ne otvarajte čep boce za rashladnu tečnost dok je motor vruć, jer vrela voda pod pritiskom može da prouzrokuje opekotine. Lagano odvrćite čep pomoću neke krpe.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana