Srpski lki avion hit na tržištu

RTS
Srpski lki avion hit na tržištu

Kraljevo - Cijena lakog aviona koji se proizvodi u Kraljevu neznatno je veća od cijene malo boljeg luksuznog automobila i zato je potražnja sve veća.

Ipak, iako ima i atraktivan proizvod i kupce, Fabrika posluje na granici rentabilnosti, prenosi RTS.

Da bi se napravio jedan laki avion potrebno je mjesec dana. Čak ni tada se avion ne isporučuje kupcima. Prije toga treba uraditi niz testova na zemlji i u vazduhu.

U letački karton svakog aviona upisano je barem 50 sati naleta prije nego što će za komande sjesti kupac.

Na nebu nad Kraljevom svakog dana kruži barem jedan avion iz Fabrike aviona. Nerijetko kupci dolaze po svoje avione kako bi se upoznali sa karakteristikama i mogućnostima vazduhoplova.

Svaki drugi proizvedeni avion namijenjen je izvozu i za poznatog kupca. To je ujedno i priznanje za ovu fabriku, koja se za samo nekoliko godina, uzdigla od male radionice do renomiranog proizvođača lakih aviona.

"Što se proizvodnih kapaciteta tiče, možemo da proizvedemo pedeset aviona godišnje. Šanse za plasman na tržište su ogromne, ali ni ostala proizvodnja ne realizuje se ni 30 odsto, samo zbog opšteg teškog stanja u privredi Srbije", navodi Milorad Matić direktor Fabrike aviona u Kraljevu.

Brojne privredne delegacije iz zemlje i inostranstva dolaze u Kraljevo. U Privrednoj komori smatraju da u industriji lakih aviona leži velika izvozna šansa, i zato i ugovaraju poslovne susrete sa stranim trgovinskim predstavništvima u Beogradu.

"Imamo dosta izvoznika iz Srbije, ali nemamo tako veliki broj izvoznika koji mogu da naprave čist proizvod i od koga država ima najviše koristi", naglašava Željko Sertić, predsjednik Privredne komore Srbije.

Teškoće nastaju zbog toga što stranci rijetko kad plaćaju avione unaprijed. Nemaju povjerenja u naše male proizvođače i zato će prije čekati gotov avion  pa tek onda platiti. A nedostatak obrtnih sredstava, kažu u kraljevačkoj fabrici, onemogućava razvoj proizvodnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana