Srbija se bori za novi model Fijata

Večernje novosti
Srbija se bori za novi model Fijata

Beograd - Vlada Srbije će po hitnoj proceduri uputiti pismo o namjerama za proizvodnju još Fijatovog modela u Kragujevcu, pišu "Večernje novosti".

Novi model Fijata mogao bi da siđe sa proizvodnih traka fabrike u Kragujevcu već za dvije godine. To je rezultat najave italijanskog giganta, iz kojeg je u srijedu ujutro saopšteno da će u narednih nekoliko godina investirati čak devet milijardi evra u nove modele.

Na ovu vijest su odmah reagovali Poljaci, koji su već u Torino poslali zahtjev da se jedan od novih automobila pravi i u njihovoj zemlji. Vlada Srbije, u hitnoj proceduri, uradiće isto kako bi se, pored "fijata 500 L", u Šumadiji pravio i novi model.

"To je prilika koju ne smemo da propustimo, pa sam već predložio prvom potpredsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću da Vlada uputi Fijatu pismo o namerama, jer je takav redosled poteza, u kojem bismo izrazili našu spremnost da podržimo proizvodnju još jednog automobila u Kragujevcu", kaže za "Novosti" Mlađan Dinkić.

On kaže i da će Srbija u tom zahtjevu, koji ima velike šanse da bude prihvaćen, insistirati i na obavezi Fijata da se, za oba modela, i postojeći i budući, obezbjedi i proizvodnja dijelova u Srbiji u visini od 65 odsto.

Ulaganje Fijata ne bi bilo manje od milijardu evra, ali bi i Srbija, koja je vlasnik trećine FAS, morala da investira u izradu novog modela.

Proizvodnja u FAS-u bi dostigla instaliranih 300.000 vozila godišnje, a izvoz bi sa sadašnjih 1,5 milijardi evra dostigao tri milijarde. To bi, uz dodatnih 2.000 radnika na liniji u Kragujevcu, uposlilo još vekoliko hiljada ljudi.

Srbija nije ni izbliza iskoristila potencijal koji nudi auto-industrija, ocjenjuje Dinkić, jer ako Slovačka sa približno istim brojem stanovnika upošljava 200.000 radnika u ovoj grani industrije, jasno je koliko bi Srbija mogla da napreduje.

U Torinu zasada ne žele da preciznije govore o novim modelima, ali izvori iz te kompanije potvrđuju da će se novi "maserati" i "alfa romeo", proizvoditi u Italiji, dok bi jeftinije modele Fijat proizvodio u stranim pogonima.

Pominju se nove varijante automobila iz porodice "500", kao i jeftinije vozilo "panda". Model "punto" biće zamijenjen novim automobilom sa petora vrata, iz porodice "500", a ovaj model, niže klase nego "500 L", najvjerovatnije će se proizvoditi u Poljskoj radi ostvarivanja uštede i povećanja profita.

Fijat je zasada potvrdio da će u Kragujevcu uskoro sa traka silaziti modeli "500 L", "500 L treking" i "500 L living", sa novim benzinskim motorom 1,4 T-džet turbo sa 120 KS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana