Spas za dizelaše je – u vodi

GS
Foto: Ilustracija

Kompanija Trilion je razvila nanotehnologiju koja smanjuje zagađenje izduvnih gasova dizel vozila i do 90 odsto.

Voda i gorivo u rezervoaru vašeg vozila jednostavno ne idu zajedno, a i motor će to osjetiti. Loše paljenje, slabo ubrzanje – samo su neki od simptoma vode u gorivu. Ali izgleda da tehnologija pobjeđuje i najveće neprijatelje. Novo gorivo pod nazivom "HidroDizel+" kombinuje dizel i vodu.

Kompanija Trilion je razvila nanoemulzijsku tehnologiju koja koja u kapljice dizel goriva unosi hemijski vodeni rastvor nanometarske veličine. Prednosti ove tehnologije se kreću od nižih troškova do značajnog smanjenja emisija, povećane snage motora, veće efikasnosti goriva i smanjenih efekata zagađenja vazduha na zdravlje ljudi i životinja. Ovim metodom u dizel se miješa oko 20 odsto vode.

Što se tiče emisija štetnih gasova, emisije CO2, NOX, SO2 i čađi su smanjene za 40-90 procenata tokom životnog ciklusa vozila. Naravno, tu je i niža cijena goriva.

Kvalitet HidroDizela+ je u tome što distributerima za njega neće biti potrebna nova infrastruktura, odnosno neće morati da mijenjaju staru. Trilion je razvio SMART sisteme za miješanje, koji su mobilni i brzo se implementiraju.

Mogu se postaviti u blizini lokacije za skladištenje goriva na kraju proizvodnog procesa ili čak na brod da tretiraju gorivo prije transporta. Konačni proizvod ima isti stabilan rok trajanja kao i obično dizel gorivo, prenosi B92.

Sa kompanijom Trilion sada radi još jedan partner na implementaciji tehnologije, a to je Univerzitet u Hjustonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana