SpaceX ove godine u svemir šalje četiri civila

Kliks
SpaceX ove godine u svemir šalje četiri civila

Kompanija ''SpaceX'' ove godine planira u svemir poslati četiri civila.

Četiri osobe će otputovati u svemir u letjelici Crew Dragon u okviru misije Inspiration4. Biće to prva potpuno civilna misija u istoriji, a lansiranje je planirano za četvrti kvartal ove godine iz Svemirskog centra Kenedi.

Vođa ekspedicije je osnivač i direktor kompanije Shift4 Payments Džered Ajzakmen, koji ima ulogu komandanta.

Jedan od ciljeva misije je prikupljanje novca za dječiju bolnicu Sejnt Džud, a Ajzakmen donira dva od tri preostala mjesta u letjelici.

Jedan od načina za pridruživanje misiji Inspiration4 je doniranje novca bolnici, a drugi je pokretanje biznisa na e-commerce platformi Shift4 Payments za online prodavnice i dijeljenje priče na društvenim mrežama.

Posljednje mjesto pripada ambasadoru bolnice Sejnt Džud. Putovanje oko Zemlje će trajati nekoliko dana, a završiće se na obali Floride.

Svi putnici će proći obuku u kompaniji SpaceX, od orbitalne mehanike pa do kretanja u prostoru bez gravitacije. Takođe, naučiće sve o korištenu svemirskog odijela te o reagovanju na hitne sitacijae.

Inspiration4 je trenutno druga privatna misija koju SpaceX planira, a dosad je Crew Dragon prevozio samo NASA-ine astronaute na Međunarodnu svemirsku stanicu.

Sljedeće godine će SpaceX poslati u svemir četiri komercijalna astronauta na desetodnevni boravak na MSS-u, a jedna karta košta 55 miliona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana