Sjeverni vukovi poslije 16.000 km stigli u Soči

Agencije
Sjeverni vukovi poslije 16.000 km stigli u Soči

Uoči otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Sočiju, u taj grad je stigao konvoj sastavljen od specijalno prilagođenih Volkswagena Amarok. Ova vozila, čiji naziv Amarok potiče iz jezika Inuita koji žive na sjeveru Kanade i Grenlandu – i znači vuk, prešla su za 60 dana 16.000 km kroz sibirsko bespuće.

To je bilo dovoljno da se postavi novi Ginisov svjetski rekord u najdužoj "off-road" vožnji koja je ikada organizovana u okviru granica jedne zemlje.

Šest vozila, od kojih su tri postavljena na ogromne točkove za vožnju kroz dubok snijeg i neprohodne terene, krenula su na ovo epsko putovanje iz Moskve, da bi stigla na potpuno drugi kraj Rusije, na poluostrvo Kamčatka koje se nalazi na krajnjem istoku ove ogromne zemlje:

Dvanaestočlanu posadu maršruta je vodila između ostalog i preko zaleđenog Bajkalskog jezera i predjela prekrivenih debelim slojem snijega u kome su se čak i ovako pripremljena vozila u jednom trenutku zaglavila.

Automobili koji su korišćeni za ovo putovanje u polarnim uslovima bili su opremljeni 2.0 litarskim dizel motorima i 4Motion pogonom na sva četiri točka.

Volkswagen kao zvanični partner Zimskih olimpijskih igara u Sočiju, za potrebe ove manifestacije obezbednio je više od 3.000 službenih automobila marke Audi, Škoda i VW.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana