Sajam automobila u Novom Sadu 2013.

B92
Sajam automobila u Novom Sadu 2013.

U srijedu 16. oktobra na Novosadskom sajmu otvara se 13. po redu salon automobila u Novom Sadu. Manifestacija će trajati do nedjelje 20. oktobra, a posjetioci će biti u prilici da vide 25 premijera automobila.

Organizatori tvrde da će i pored loše ekonomske situacije u auto-industriji, sajam automobila u Novom Sadu biti na zavidnom nivou.

"Ljudi koji se bave prodajom automobila u celoj Evropi i svetu su u problemu, a u toj situaciji su i auto-dileri u Srbiji, pa su pregovori sa njima o učešću na salonu bili izuzetno teški tako da je i samo održavanje ove sajamske priredbe bilo po znakom pitanja", rekao je na konferenciji za štampu izvršni direktor Novosadskog sajma, Saša Bilinović .

"Očekujemo 25 premijera i prisustvo više od 80 automobilskih marki čiji modeli će biti izloženi na 7.500 kvadratnih metara, pa će posetioci imati priliku da vide mnogo toga zanimljivog", rekao je Bilinović.

Izlagači će predstaviti programe putničkih vozila, teretnih vozila (kamioni, laka dostavna vozila, vozila posebne namene), autobusa i mini-buseva, motocikala, skutera, mopeda i bicikala.Pored toga posetioci će moći da pogledaju i izložene kamp-prikolice, jahte, glisere i čamce

Od prateće opreme na sajmu će učestvovati izlagači rezervnih djelova i alata, auto-servisne opreme, goriva i maziva, auto-kozmetike, auto-guma, audio i video opreme za vozila, a nastupiće i kuće za osiguranje, lizing i kreditiranje.

Tokom sajma biće odobravani popusti za kupovinu automobila, koji će iznositi i do nekoliko hiljada evra, što bi trebalo da doprinese i boljoj prodaji motornih vozila tokom pet sajamskih dana.

Na sajmu će između ostalog nastupiti i BMW, a premijeru u Novom Sadu imaće novi model, BMW 420d, nasljednik Serije 3 Coupe. Pored toga, biće ponuđena i Serija 1, sa dizel motorom i 5 vrata, koja će koštati 19.990 evra. Za BMW 320d sa Sportline paketom opreme biće odobravan sajamski popust od 5%, a Serija 3, sa dizel motorom koštaće od 25.990 evra.

Za najmanji terenac u gami BMW X1 18d xDrive, odobravaće se takođe sajamski popust od 5%, dok će za BMW X3 20d xDrive važiti akcijska cijena od 44.490 evra.

Uz to, biće izloženi MINI One Hatch koji će se prodavati po ceni od 15.990 evra, dok se MINI Countryman može kupiti za 19.990 evra.

Na sajmu motornih vozila i opreme u Novom Sadu biće prvi put predstavljeni i FIAT 500L Trekking i FIAT 500L Living. U FIAT-u podsjećaju da se model 500L Trekking prodaje po ceni od 13.900 evra, dok je produženu verziju FIAT-a 500L, model Living moguće nabaviti za 13.650 evra.

Pored tih modela, ponudu Kragujevačke fabrike činiće i već poznati 500L Nacionale, za koga važe specijalni uslovi finansiranja. Cijena tog vozila iznosi od 10.900 evra, za model sa 1.4 litarskim benzincem sa 95 ks, minimalno učešeće iznosi 30% - 3.270 evra, rok otplate kredita je 72 mjeseca, uz mjesečnu ratu od 112,51 evra, a ukupan trošak kamate za period otplate kredita je 470,89 evra.

Pored modela FIAT-a na štandu Auto kuće Stojanov biće izloženi i automobili marki Alfa Romeo, Lancia, Jeep, kao i Honda automobili i motocikli.

Na sajmu će, premijerno na tržištu Srbije, biti izložen i novi Suzuki SX4 S-Cross. U ponudi su modeli sa 1.6 litarskim benzinskim motorom sa 88 kW/120KS i manuelnim petostepenim manuelnim mjenjačem ili CVT transmisijom, kao i pet paketa opreme (Basic, Cobfort, Preminum, Elegance i Exclusive).

Osnovna verzija Suzukija SX4 S-Cross iznosi 13.900 evra.

U ponudi će biti i modeli Splash, sa cenom od 8.990 evra, Swift za 8.990 evra, kao trenutno najtraženiji model SX4 koji čija cena iznosi 9.990 evra.

Posle svetske premijere u Frankfurtu, u Novi Sad stiže i nova Mazda 3. Opremljena Mazdinom Skyactiv tehnologijom nova "trojka" prodavaće se po ceni od 14.490 evra. Pored Mazde 3, biće izložene i nova Mazda 6, Mazda 2 i Mazda CX-5.

Kako se očekuje, najskuplji model na salonu biće Audi A7 čija cena je 83.000 evra, ali će tokom održavanja sajma biti odobravan i popust od gotovo 18 odsto, pa će taj automobil koštati 68.754 evra, rekao je Bilinović.

Poslije nekoliko godina pauze, na sajmu će se u subotu, 19. oktobra održati i Revija modifikovanih automobila – "Tjuning stajling šou", a očekuje se dolazak vozila iz Srbije i zemalja okruženja.

"Posetioci će videti 30-ak modifikovanih i sređenih automobila, a biće održan i izbor najlepšeg domaćeg, ali i najlepšeg nemačkog i japanskog automobila. Osim toga, biće organizovana i demonstracija 'drift' vožnje, a akrobacije će na motoru izvoditi i Radoslav Mihajlov", najavio je predsednik "Auto tjuning kluba Beograd", Aleksandar Jokić.

Porodični dan je u subotu, 19. oktobra, kada će cela porodica moći da poseti sajam uz jednu kupljenu ulaznicu. Radno vreme sajma je od 10 do 19 časova, a cena ulaznice je 300 dinara.

Izvor: B92, Tanjug, Novosadski sajam

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana