SAD: Porsche najkvalitetniji, FIAT na začelju

B92
SAD: Porsche najkvalitetniji, FIAT na začelju

Kvalitet automobila evropske i korejske proizvodnje je toliko poboljšan u posljednjih nekoliko godina, da japanski proizvođači koji su dugo bili standard kvaliteta, imaju problema da održe korak, pokazuje najnovije istraživanje kvaliteta vozila američke konsultantske kuće J.D. Pauer.

Po prvi put od 2012. godine, kupci u SAD prijavili su manje problema u novim automobilima u odnosu na prethodnu godinu.

Glavni kriterijum bio je da li su se i u kojoj mjeri ispitanici suočavali sa problemima na novim automobilia u prvih 90 dana nakon kupovine.

Istraživanje za 2015. koje je sprovedeno u februaru i martu obuhvatilo je više od 84.000 kupaca automobila i pokazalo je da je Porsche ponovo na samom vrhu po kvalitetu.

U odnosu na prethodnu godinu, Kia je skočila za pet mjesta i zauzela drugo mjesto na listi, Jaguar je treći a Hyundai četvrti.

Nissanova premijum marka, Infiniti, zaokružuje grupu Top 5 najkvalitetnijih proizvođača automobila, po ovoj anketi.

Ukupno gledano, korejski brendovi predvode industriju sa svega 90 prijavljenih problema na 100 vozila, 11 problema manje nego 2014. godine.

Evropske automobilske marke su na drugom mjestu sa 113 problema, čime su prvi put prevazišli japanske brendove.

Japanski proizvođači su neznatno poboljšali rezultat iz 2014, sa 114 problema na 100 vozila, dva manje nego prethodne godine, pokazuje istraživanje.

Prosjek čitave industrije je 112 problema na 100 vozila, četiri manje nego 2014. godine. Po prvi put za 29 godina, koliko se obavlja ovo istraživanje, japanske marke su pale ispod prosjeka industrije.

Porsche je pobjedio treću godinu uzastopno, sa 80 problema na 100 vozila, a FIAT je posljlednji među 33 marke, sa 161 problemom.

Najveće poboljšanje je za godinu dana postigao Infiniti koji se popeo 18 mjesta, na peto mjesto na rang listi, sa 97 problema, dok je najviše pao Dodge, za 19 mjesta, sa 143 problema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana