SAD: Benzinci će dominirati i 2040.

Agencije
SAD: Benzinci će dominirati i 2040.

Modeli sa benzinskim motorima činiće 78 odsto svih automobila koji će se 2040. proizvoditi u SAD, procijenjuje Ministarstvo energetike te zemlje.

U odnosu na 2012. godinu, broj benzinaca će se smanjiti za 4 procenta, dok će svega 5 odsto automobila proizvedenih 2040. u Americi imati neku vrstu klasičnog hibridnog pogona i, pored benzina, koristiće za pokretanje i električnu energiju.

Plugg-in hibridi, odnosno modeli sa hibridnim pogonom kod kojih će baterije moći da se dopunjavaju preko električne mreže, predstavljaće 1 odsto ukupne proizvodnje, baš kao i električni automobili.

Uprkos porastu interesovanja za modelima sa dizel motorom, dizelaši će 2040. činiti svega 4 procenta od ukupnog broja proizvedenih automobila u SAD. Poređenja radi, u 2012. njihov udio iznosio je 2 odsto.

Iako će tržištem i dalje dominirati vozila koja za pogon koriste naftne derivate, procijenjuje se da će 42 odsto ovih automobila imati neku vrstu mikrohibridne tehnologije pomoću koje će dio upotrebljene energije vraćati u sistem i na taj način štedjeti gorivo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana