Rotacioni motor u novoj Mazdi 2?

Agencije
Rotacioni motor u novoj Mazdi 2?

Mazda bi mogla da nastavi tradiciju proizvodnje i upotrebe rotacionih motora u svojim modelima. Međutim, ovog puta rotacioni motor koristio bi se isključivo u električnim automobilima sa produženim radijusom kretanja, kao generator električne energije.

Rotacioni motor, uprkos svim svojim manama, tvrdoglavo odbija da nestane iz savremene automobilske industrije. Kada je 2012. ugašena proizvodnja Mazde RX-8, poslednjeg modela koji je koristio ovu specifičnu pogonsku jedinicu, mnogi su mislili da je to ujedno i kraj za rotacioni motor.

Mazdini zvaničnici u međuvremenu su slali kontradiktorne poruke iz kojih nije bilo do kraja jasno kakva je budućnost ovog agregata.

Ipak, krajem 2013, predstavljen je prototip električne verzije aktuelne generacije Mazde 2 sa produženim radijusom kretanja. Nakon što se isprazne baterije, dodatna električna energija generiše se upravo pomoću malog rotacionog motora.

Isti princip je primenjen na modelima Chevrolet Volt/Opel Ampera ili BMW i3, s tim što ovi automobili umjesto rotacionog koriste konvencionalne benzinske motore.

Rotacioni motor koji Mazda testira u svom prototipu ima radnu zapreminu od 330 ccm i nalazi se u zadnjem delu vozila. U japanskom proizvođaču tvrde da je zahvaljujući ovom agregatu automobil u stanju da sa jednim pinjenjem baterija pređe oko 380 km.

Ovakav rezultat dovoljna je motivacija za japansku kompaniju da u okviru nove generacije Mazde 2 ponudi kupcima produkcijsku verziju električnog automobila sa produženim dometom.

O takvoj mogućnosti nedavno je govorio jedan od menadžera Mazde, Martin Benders. On je rekao da bi pored Mazde 2 sa hibridnim pogonom (koja je takođe u planu), električna verzija trebalo da bude dostupna na tržištima na kojima postoje jaki podsticaji države za kupovinu ekološki prihvatljivih vozila.

Nova generacija Mazde 2, zasnovana na konceptu Hazumi, biće predstavljena u avgustu, a na tržištu bi mogla da se nađe krajem 2014. ili početkom 2015. godine.

Za sada je poznato da će se među pogonskim jedinicama naći će se i novorazvijeni 1.5 litarski SKYACTIV-D dizel motor, Euro 6 standarda, koji će u paru sa šestobrzinskim automatskim menjačem emitovati ispod 90 grama ugljen-dioksida po kilometru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana