Reno zabilježio pad prodaje za 6,3 odsto

Agencije
Reno zabilježio pad prodaje za 6,3 odsto

Pariz- Francuska automobilska grupacija "Reno" saopštila je danas da je u prošloj godini zabilježila globalni pad prodaje za 6,3 odsto, najviše zbog smanjenja prodaje u Evropi za 18 odsto. Kompanija je izrazila nadu da će u 2013. godini ostvariti bolje poslovne rezultate.

Investitori su pozitivno reagovali na podatak da je prodaja "Renoovih" vozila izvan Evrope povećana za 9,1 odsto i da je prvi put premašila polovinu ukupnog broja prodatih automobila ove marke.

Šef službe za prodaju Žerom Stol izjavio je da kompanija ove godine očekuje "rast prodaje i tržišnog udjela" na svim tržištima, uključujući Evropu, ali nije naveo nikakve brojke, prenio je AFP.

Vrijednost akcija ovog proizvođača porasla je na berzi u Parizu za 2,33 odsto u poslijepodnevnoj trgovini.

Prodaja automobila sa "Renoovim" amblemom opala je za šest odsto, na 2,1 miliona jedinica, ali je prodaja jeftinije marke "Dačija" povećana za 4,8 odsto, na 359.800 automobila.

"Međunarodna strategija širenja naše grupacije počinje da daje rezultate", rekao je Stol, komentarišući rekordnu prodaju izvan Evrope. Brazil i Rusija postali su drugo i treće najznačajnije tržište francuske kompanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana