Reno predstavio Estafette Concept: Prostrani električni kombi za gradsku upotrebu

G.S.
Reno predstavio Estafette Concept: Prostrani električni kombi za gradsku upotrebu

Reno je predstavio svoj novi električni konceptni kombi pod nazivom Estafette, koji nosi duh prošlosti i koji najavljuje produkcijski model za 2026. godinu.

Estafette je ime koje zvuči poznato te zapravo odaje počast Renoovom popularnom kombiju koji se često mogao vidjeti na francuskim cestama između 1959. i 1980. godine. Koncept zadržava neke „starinski stil“ sa svojim okruglim prednjim svjetlima, ali nije toliko retro kao neki drugi Renoovi dizajni poput novog električnog subkompaktnog modela 5 ili R17 kupe, prenosi Kliks.

Moderni Estafette je baziran na platformi FleksEVan, koju je Renot razvio zajedno s kompanijom Volvo i logističkim gigantom CMA CGM Grupom. 

Veličinom je sličan aktuelnom modelu Kangoo, dug je 4.870 i visok 2.590 mm, ali njegov kompaktni eksterijer može zavarati jer je Estafette zapravo odličan kada je riječ o prtljažnom prostoru.

S kapacitetom nosivosti od 7,1 m2, kombi je gotovo u rangu s puno većim kombijem Reno Trafik. Iz Francuske kompanije kažu da Estafette kombinuje agilnost malog modela Klio s impresivnim mogućnostima vuče.

Unutrašnjost je fokusirana na to da olakša život vozačima. Visina krova im omogućava da hodaju cijelom dužinom kombija potpuno uspravno. Vrata pune visine na zadnjoj strani omogućavaju lak pristup prostoru za utovar. Bočna vrata se otvaraju kliznim mehanizmom u ravnoj liniji, što smanjuje opterećenje na zglob ruke vozača u poređenju s tradicionalnim sving-aut vratima.

 

Renoovi dizajneri su se zabavili te su koristili odvažne boje kako bi se udaljili od dosadne, anonimne estetike kombija. Kabina je moderna i sadrži 7-inčni digitalni instrument klaster te 12-inčni centralni ekran osjetljiv na dodir. Ovaj ekran može prikazivati različite aplikacije namijenjene različitim poslovima. Postoje čak i vidžeti ispod ekrana i na upravljaču za brzi pristup omiljenim aplikacijama.

Tradicionalni retrovizori zamijenjeni su 10-inčnim vertikalnim digitalnim ekranima postavljenim uz vrata.

Reno nije otkrio detalje o električnom pogonu, no jasno je da je Estafette dizajniran za gradsku upotrebu. Ovo nagovještava da mu ne treba ogromna snaga niti velika baterija kako bi obavio posao.

Biće interesantno vidjeti koliko će produkcijska verzija ostati vjerna konceptu kada 2026. godine počne silaziti s proizvodne trake.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana