Renault predstavio novi motor sa tehnologijom Formule 1

Agencije
Renault predstavio novi motor sa tehnologijom Formule 1

Renault je objavio detalje o novom dCi Twin Turbo motoru. U pitanju je 1.6 litarska jedinica koja pomoću dva turbo punjača proizvodi 160 ks i 380 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Na taj način Renault je uspio iz manje radne zapremine izvuče performanse koje su do sada bile karakteristične za 2.0 litarske turbo-dizel motore.

Prednost novog motora u odnosu na spomenutu dvolitarsku jedinicu ogleda se u većoj ekonomičnosti, s obzirom da je potrošnja niža za oko 25%, i manjem zagađenju sredine. Upotreba Twin Turbo tehnologije osigurava da 90 odsto maksimalnog obrtnog momenta bude dostupno već na 1.500 o/min, a drugi turbo kompresor uključuje se na većim obrtajima motora kako bi omogućio glatko, linerano ubrzanje vozila.

Ovaj motor ne treba dovoditi u vezu sa postojećom 1.6 dCi turbo-dizel jedinicom, koja ima 130 ks i koja je uvedena iz istog razloga - da zamjeni 2.0
litarski turbo-dizelaš.

Renault je saopštio da je novi motor razvijen primenom znanja koje je stečeno prilikom konstruisanja 1.6 litarskog turbo-motora za bolid Formule 1. Zahvaljujući tome, unapređeno je hlađenje i smanjeno trenje između komponenti motora.

U kompaniji kažu da je novi motor pre svega namenjen budućim Renault modelima iz srednje i više klase.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana