Renault okreće novi list?

Agencije
Renault okreće novi list?

Reno je najavio da će uložiti 420 miliona evra u fabriku u francuskom Dueu kako bi se pripremila proizvodnja ni manje, ni više nego pet različitih modela u isto vreme.

Tri modela su najavljena za 2014. godinu: potpuno nova Laguna, Espace i Scenic.

Fabrika će dobiti nova postrojenja, za koja iz Renoa kažu da su tehnički i tehnološki najnaprednija na tržištu.

Od novina je poznato da su u planu prese za aluminijum kako bi se izrađivali lakši dijelovi karoserije i tako ispunio plan kompanije da dodatno smanji emisiju gasova svojih automobila.

Osim izgradnje novih postrojenja, sva postojeća oprema će biti unapređena i modernizovana, a zanimljivo je da će u cijeloj fabrici postojati praktično samo jedna proizvodna linija u skladu takozvanim "single-flow" standardom.

Šta će sa te jedinstvene trake izlaziti je, ipak, najveće pitanje.

Od tri gorepomenuta modela, samo je Scenic imao kakav-takav uspjeh posljednjih godina, dok Laguna i Espace ne mogu da se pohvale pozamašnom prodajom. Zbog toga su se čule i priče da bi Laguna mogla da dobije zamjenu u vidu novog krosovera sličnog gabarita.

Analitičari kažu i da bi Reno morao da ponovo razmisli o ciljnim grupama i ne dozvoli da modeli zalaze jedni drugima u "teritoriju" - kao što to rade Grand Scenic i Espace sa svojim mjestom za sedam putnika plus prtljag, doduše uz varijaciju u cijeni.

Čak i ako Laguna, Espace i Scenic u novim verzijama budu stizali iz mjestašceta na samom sjeveru Francuske, ostaje pitanje koja su preostala dva modela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana