Renault-Nissan četvrti prodavac automobila na svijetu

Tanjug
Renault-Nissan četvrti prodavac automobila na svijetu

Grupacija Renault-Nissan prodala je 2013. godine rekordnih 8,3 miliona vozila, zauzevši četvrto mjesto na listi najvećih globalnih proizvođača automobila, zahvaljujući između ostalog udruživanju snaga u cilju smanjenja troškova.

Nissan je u 2013. na globalnom nivou prodao 5,1 milion vozila, 3,3 odsto više u odnosu na 2012. godinu, dok je francuski proizvođač istovremeno isporučio 2,63 miliona automobila.

Grupacija je prodala ukupno 8,3 miliona vozila, uključujući prodaju ruske filijale AvtoVAZ, dospjevši na četvrto mjesto po prodaji, nakon Toyote, General Motors (GM) i grupacije Volkswagen.

Toyota je u 2013. prodala rekordnih 9,98 miliona automobila, zahvaljujući slabom jenu i snažnoj tražnji u SAD i Kini, najvećem svjetskom tržištu automobila. GM je istovremeno prodao 9,71 milion vozila, a VNj 9,5 miliona.

Japanski mediji pišu da Renault i Nissan planiraju da intenziviraju saradnju spajanjem prozivodnje u većoj mjeri, kao i objedinjavanjem istraživanja i razvoja u namjeri da uštede 3,8 milijardi dolara godišnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana