Red Bul predstavio hiperautomobil koji razvija više od 1.200 KS

G.S.
Foto: Red Bull Advanced Technologies

Odjel Oracle Red Bull Racing tima, Red Bull Advanced Technologies, na Festivalu brzine Gudvud je predstavio svoj hiperautomobil pod nazivom Red Bull RB17.

Na predstavljanju hiperautomobila su bili prisutni direktor Oracle Red Bull Racing tima Kristijan Horner, tehnički direktor grupe Adrijan Nevju i tehnički direktor odjela Red Bull Advanced Technologies Rob Grej.

Hiperautomobil je dizajnirao legendarni dizajner Adrijan Nevju, a rezultat je 20 godina inovacija u Formuli 1, koje su pomogle Oracle Red Bull Racing-u da osvoji šest konstruktorskih titula.

RB17 posjeduje kabinu s dva sjedišta, karbonsku monokok šasiju i atmosferski V10 motor smješten u sredini, koji se „vrti“ do 15.000 obr/min. Motor razvija više od 1.200 KS, a ova snaga se prenosi na zadnje točkove putem karbonskog mjenjača. Hiperautomobil je težak manje od 900 kilograma, njegova maksimalna brzina premašuje 350 km/h te ostvaruje vremena kruga kao i bolid Formule 1, ali je uz to lagan za vožnju i održavanje.

Stručnjaci iz odjela  Red Bull Advanced Technologies su bili zaduženi za cijeli proces dizajniranja i proizvodnje hiperautomobila, a biće proizvedeno i prodano ukupno 50 primjeraka. Svaki klijent će biti uveden u Red Bull porodicu kroz sjajno korisničko iskustvo, uključujući niz događaja na stazi gdje će vlasnici automobila dobiti priliku da iskuse neke od najpoznatijih staza svijeta. Dio jedinstvenog iskustva je prilagođavanje hiperautomobila individualnim potrebama vozača. Svaki primjerak modela RB17 će biti napravljen po narudžbi, a kupci će moći specificirati sve, od boje karoserije do materijala u unutrašnjosti, prenosi Kliks.

„Uzbuđeni smo zbog predstavljanja hiperautomobila RB17 na Festivalu brzine Gudvud. Ovo je jedan od najautentičnijih i najuzbudljivijih projekata odjela Red Bull Advanced Technologies. S 20 godina naslijeđa u svijetu Formule 1 i organizacijom fokusiranom na performanse, dizajnirali smo vlastiti hiperautomobil od 'nule'. Kombinujući tehničke inovacije, dostignuća i emocionalnu privlačnost, RB17 je automobil koji postavlja nove granice. Ponosan sam na tim i oduševljen zbog predstavljanja. Očekujemo da RB17 bude budući klasik“, izjavio je Horner.

„Razmišljao sam o ideji da prihvatim izazov i dizajniram naš vlastiti hiperautomobil, a ovo je bio fantastičan projekt od koncepta do isporuke. Zaista je nevjerovatno skinuti pokrivač i vidjeti rođenje modela RB17 . Ovaj hiperautomobil sadrži sve ono za šta se mi zalažemo, neospornu snagu, brzinu i ljepotu. Vrlo je prilagodljiv u svojim sposobnostima, a mi smo se potrudili da ga dizajniramo kao dvosjed, tako da vozač može s prijateljem uživati u uzbudljivoj vožnji brzinama karakterističnim za Formulu 1“, rekao je Nenjey.

„RB17 je nevjerovatan projekt na kojem smo imali privilegiju raditi. Omogućio je odjelu Red Bull Advanced Technologies da pokaže svoje inženjerske, dizajnerske i tehničke mogućnosti te rješenja. Jedva čekamo da vidimo kako vlasnici uživaju u svojim automobilima na stazi“, kazao je Grej.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana