Razvijen u Njemačkoj, proizvodiće se u Poljskoj za SAD

Agencije
Razvijen u Njemačkoj, proizvodiće se u Poljskoj za SAD

General Motors (GM) predstavio je model Buick Cascada namijenjen američkom tržištu. Ovaj kabriolet prvobitno je razvijen kao Opelov model u njemačkom Riselshajmu, za kupce u Evropi, a uskoro će se pod značkom američke marke prodavati i u SAD.

Cascada je još jedan u nizu modela nastalih u saradnji dva brenda koja pripadaju GM-u. Prethodno su zajednički razvijeni Buick Encope i Opel Mokka, Buick Verano i Opel Astra Sedan, kao i Buick Regal i Opel Insignia.

"Opel Cascada je razvijena u našem Međunarodnom tehničkom razvojnom centru u Riselshajmu, gdje više od 6.000 inženjera radi na Opelovim modelima, ali i na proizvodima drugih GM-ovih marki", objašnjava šef Opel grupe, Karl-Tomas Nojman i dodaje da će se model sa značkom Buicka izrađivati u fabrici u Poljskoj.

Cascada je ujedno i prvi kabriolet marke Buick u posljednjih 25 godina. "Američka" verzija pogonjena je 1.6 ECOTEC turbo-benzincem sa direktnim ubrizgavanjem koji proizvodi 147 kW/200 ks i isporučuje maksimalni obrtni moment od 300 Nm.

Buick Cascada imaće premijeru na sajmu u Detroitu, a u prodajne salone stiže u prvom kvartalu 2016.

Međutim, to nije sve kada je riječ o ovom kabrioletu. Australijska marka Holden takođe će profitirati na globalnoj strategiji GM-a.

Opel će u 2015. početi da izvozi nekoliko modela u Australiju i Novi Zeland, pod oznakom Holden. Pored Astre GTC, sportske VXR verzije i Insignije, među njima će biti i jedan kabriolet - Holden Cascada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana