Prvi Mercedes sa devetobrzincem

Agencije
Prvi Mercedes sa devetobrzincem

Mercedes će od septembra u svoju ponudu uključiti i devetobrzinski automatski mjenjač, 9G-Tronic. Novi mjenjač prvi će moći da isprobaju vlasnici modela E350 BlueTEC.

Možda smatrate da je ovoliki broj stepeni prenosa u jednom automatskom mjenjaču nepotreban. U Mercedesu ne misle tako a imaju i argumente u prilog svojoj tvrdnji. Njemački proizvođač kaže da novi mjenjač omogućava nižu potrošnju, manju emisiju ugljen-dioksida, ali i da utiče na smanjenje buke motora, jer će on u prosjeku češće raditi na nižem broju obrtaja.

Za premijeru novog menjača izabran je BlueTEC model i to iz nove E klase, u sedan i karavan verziji. Mercedes E350 BlueTEC biće standardno opremljen automatskim devetobrzincem, a ispod haube se nalazi 3.0 litarski V6 dizelaš koji razvija 252 ks (185 kW).

Kako kažu u Mercedesu, u paru sa 9G-Tronic menjačem sedan verzija imaće prosječnu potrošnju od 5,3 l/100 km (prethodno 5,5 l/100km), dok će karavan sa istom konfiguracijom na 100 kilometara trošiti 5,5 l (prije toga 5,7 l). Nižu potrošnju pratiće i manja CO2 emisija, 138 g/km kod limuzine (ranije 144 g/km) i 144 g/km iz izduvnog sistema karavana (prethodno 152 g/km).

Inženjeri proizvođača iz Štutgarta izmerili su da je buka motora koja dopire do putnika u kabini zahvaljujući novom mjenjaču niža i do 4 dB. Interesantno je i da iako ima dvije brzine više, novi menjač je lakši od svog prethodnika, 7G-Tronica, a u stanju je da na točkove prenese do 1.000 Nm obrtnog momenta.

Ako to zahtjevaju trenutni uslovi vožnje, mjenjač može da preskoči nekoliko stepeni prenosa prilikom promjene brzine, bilo da se promjena vrši od nižih ka višim ili od viših ka nižim brzinama. Mercedes ističe i da je E350 BlueTEC sada moguće voziti brzinom od 120 km/h u devetoj brzini pri samo 1.350 o/min.

Devetobrzinac je kompatibilan kako sa modelima sa zadnjim pogonom tako i sa onima kod kojih se snaga prenosi na sva 4 točka, a moguće ga je ugrađivati i u vozila sa Hybrid i Plug-in Hybrid tehnologijama. Mercedes obećava da će novi mjenjač uskoro biti prilagođen tako da može da se ugradi u gotovo svaki model i da se upari sa svakim motorom tog proizvođača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana