Prvi Folksvagenov SUV kupe, Taigo, stiže krajem godine

GS
Prvi Folksvagenov SUV kupe, Taigo, stiže krajem godine

Prvi SUV kupe marke Folksvagen na tržište stiže u segmentu malih automobila. Taigo je novi sportski krosover karoserije sa siluetom nalik kupeu. Zasnovan je na platformi MQB, a trebao bi biti cjenovno prihvatljiviji od nekih sličnih modela.

Folksvagen proširuje već postojeću ponudu kompaktnih modela Polo i T-Kros, koji se temelje na modularnoj poprečnoj platformi (MQB) i odlikuju pogonom na prednje točkove, trećom karoserijskom varijantom, koja je do sada bila gotovo isključivo rezervirana za više cjenovne kategorije vozila. Naziv novog modela je Taigo, a prvi je to Folksvagenov SUV kupe smješten u segmentu A0, a odlikuje se krosover stilom karoserije, povišenim položajem sjedenja, dok mu je zadnji dio izveden poput kupea.

Iako je smješten u "malenom" segmentu, novi SUV kupe Taigo dugačak je gotovo 4,26 metara. Karakteriziraju ga moderne tehnologije, kao što su sva LED svjetla u serijskoj opremi, potpuno digitalni cockpit i infotainment sustavi najnovije generacije (MIBZ). Izvana gledajući, dizajn modela Taigo ističe siluetu nalik kupeu sa C stubom koji je snažno nagnut prema naprijed.

Taj dizajnerski element crpi nadahnuće iz SUV kupea iz viših klasa vozila. Dodatno, tu su oštre bočne linije, veliki točkovi i uzdignuti blatobrani istaknuti kontrastnim bojama koji daju dodatan stil i sportski karakter. Led trake sprijeda i straga vuku poveznicu i s novom generacijom električnih modela iz Folksvagenove porodice ID, te modelima Golf, Arteon, Tiguan i Polo.

Vješanje na zadnjem dijelu vozila namjerno je produženo kako bi se dodatno istaknula funkcionalnost vozila, poručili su iz Folksvagena. Ta je odluka omogućila i da kapacitet prtljažnika iznosi čak 438 litara (slično kao kod modela T-Kros).

Tri linije opreme

Life, Style i R-Line nazivi su paketa opreme novog Taiga. LED glavna svjetla i „Digital Kokpit", u modelu Taigo dio su serijske opreme. 

Kod novog krosover modela konfigurator za hrvatsko tržište započinje verzijom Life, a zatim, uz podjelu u obliku slova Y, na varijante Style i R-Line. Sve tri linije opreme mogu se upotpuniti ili individualizovati dodatnim paketima opreme ili zasebno dostupne dodatne opreme.

Među opcije se, između ostalog, ubrajaju i panoramski podizni i pomični krov, „Digital Kokpit Pro" s 10,25″ zaslonom, presvlake sjedala ArtVelurs, upravljanje glasovnim naredbama, dizajn paket „Blek Stajl" za „ R-Line" i sound sustav snage 300 W sa šest zvučnika.

Novi Taigo biće dostupan i u osam boja – dve uni boje, pet metalik boja i jednom bojom s bisernim efektom. Sve vanjske boje vozila, uz iznimku „Deep crne", moći će se uz „Roof Pack" opcijski kombinovati s krovom izvedenim u kontrastnoj crnoj boji. 

Veličina naplataka ovisi o odabranoj liniji opreme te se kreće u rasponu između 16″ i 18″.

Tri TSI motora

Folksvagen će na tržište lasnirati model Taigo, opremljen pogonom na prednje kotače, s učinkovitim benzinskim TSI motorima. Njihova snaga iznosi 70 kW (95 KS), 81 kW (110 KS) i 110 kW (150 KS). Najveća brzina uz te pogonske varijante iznosi 183 km/h, 191 km/h i 212 km/h. 

Promjena stepena prenosa provodi se, zavisno od motora, pomoću 5 ili 6-stepenskog ručnog mjenjača ili 7- stepenskog automatizovanog mjenjača s dvije spojke (DSG).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana