Prve fotografije Peugeota 2008

Agencije
Prve fotografije Peugeota 2008

Na internet su “procurile” prve fotografije serijske verzije Peugeota 2008 čiji je koncept predstavljenu na auto-salonu u Parizu 2012. godine.

Peugeot 2008 predstavlja evoluciju koncepta Urban Crossover, koji je prikazan u aprilu 2012. na Sajmu automobila u Pekingu, a automobil je baziran na modifikovanoj platformi modela 208. Riječ je o odgovoru francuskog proizvođača na modele kao što su Nissan Juke ili Opel Mokka.
Slučajno ili ne, fotografije novog Peugeotovog krosovera dospjele su u javnost uoči njegove premijere planirane za sajam automobila u Ženevi, u martu 2013.

U odnosu na konceptnu verziju, serijski 2008 pretrpio je manje promjene u dizajnu. Prepust haube preko “nosa” vozila sada je skraćen tako da se ona završava na gornjoj ivici maske hladnjaka, dok je maska ostala nepromenjana.

Farovi slijede osnovne, nepravilne konture koje su viđene i na konceptu, dok je prednji branik potpuno preoblikovan. Na njegovom donjem dijelu sada se nalaze svijetla za maglu i znatno veći otvor za strujanje vazduha.

Spoljni retrovizori pomjereni su unazad (kod koncepta 2008 nalazili su se u nivou A stubova), a između njih i prednjih stubova vozila ubačeno je nepokretno “leptir” staklo.

Peugeot je na zadnji dio krosovera uglavnom prenio sva dizajnerska rješenja koja je primenio na konceptu sa pariskog salona. Zadržana su stop svijetla u obliku srpa (po ugledu na 208-icu), kao i profilisana vrata prtljažnika, dok je oblik zadnjeg branika pojednostavljen.

Dimenzije serijskog Peugeota 2008 ne bi trebalo da se mnogo razlikuju u poređenju sa konceptom koji je dugačak 4.140, a širok 1.740 mm.

U ovom trenutku nisu nam dostupni detalji o pogonskim agregatima, ali očekuje se da će oni biti prenijeti sa Peugeota 208, pa bi tako najsnažnija verzija dobila 1.6 litarski turbo-punjeni benzinski motor koji razvija 156 ks.

Peugeot je ranije objavio da će model 2008 početi da se proizvodi tokom 2013. u njegovoj fabrici u Francuskoj, a u kasnije će se uključiti i pogoni u Kini i Brazilu.

Više informacija i tehničkih detalja o Peugeotu 2008 očekujemo nakon njegove ženevske premijere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana