Prve fotografije BMW-a I8

Agencije
Prve fotografije BMW-a I8

BMW je objavio prve zvanične fotografije sportskog modela I8 sa Plug-In Hybrid pogonom, uoči premijere koja će se održati na salonu u Frankfurtu, 10. septembra.

Na osnovu koncepta iz 2011. i brojnih "špijunskih" fotografija, do sada smo mogli samo da pretpostavimo kako će izgledati BMW I8. Prve zvanične fotografija otkrivaju detalje spoljašnjosti i enterijera ovog automobila.

Uz evidentnu sličnost sa konceptom, primjećuju se i neke razlike. Tako će produkcijiski model umjesto skuplje i komplikovanije verzije prozirnih staklenih vrata, imati standardna, "puna" vrata, koja će se i dalje otvarati na nestandardan način - nagore. Slična intervencija dogodila se i na alu-felnama koje imaju običniji dizajn u odnosu na koncept.

Iako modernija, unutrašnjost modela I8 donosi prepoznatljive BMW stilske elemente. Ipak, u skladu sa savremenim tehnologijama, umjesto klasične insturment table, BMW I8 ima digitalni displej. Poseban Akcenat BMW-u I8 daju detalji u neon-plavoj boji, kako na karoseriji, tako i u kabini - na instrumentima, ekranu multimedijalnog sistema i volanu.

BMW je saopštio da će I8 biti pogonjen hibridnim sistemom koji se sastoji od trocilindričnog 1.5 litarskog TwinPower turbo-benzinca snage 231 ks (170 kW) i 320 Nm, koji pokreće zadnje točkove, i elektromotora od 131 ks (96 kW), čija će se snaga prenositi na prednju osovinu.

Kombinovana snaga hibridnog sistema iznosi 362 ks (266 kW,) a maksimalni obrtni moment 570 Nm, što je nešto manje nego što se očekivalo. To je ipak sasvim dovoljno da BMW I8 iz mesta do 100 km/h ubrza za 4,5 sekundi, prije nego što se dostigne maskimalnih, elektronski ograničenih 250 km/h.

Fabrički deklarisana prosečna potrošnja pri kombinovanom režimu vožnje iznosi 2,5 l/100 km, a emisija ugljen-dioksida 59 g/km. Kada za pogon koristi samo električnu energiju, BMW I8 može da pređe oko 35 km.

Više detalja i fotografija ovog automobila biće dostupno uskoro, nakon njegove zvanične premijere.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana