Proizvodnja automobila u Njemačkoj staje bez ruskog gasa

GS
Foto: Ilustracija

Predstavnici privrednih subjekata u Njemačkoj su izloženi jakom stresu po više osnova.

Njihove brige dijele i predstavnici proletarijata koji su se istakli poslovnim aktivnostima i iznošenjem stavova (čitaj "strahova") tokom jučerašnjeg dana.

Pošto proizvođači automobila, ali i snabdjevačka industrija, suštinski zavise od proizvoda izrađenih od čelika, kao i od plodova rada hemijske industrije, u njemački sindikati strahuju da bi proizvodnja automobila mogla biti osakaćena u slučaju obustave isporuka odgovarajućih količina prirodnog gasa koji inače stiže iz Ruske Federacije.

Na konferenciji za novinare koja je juče održana od strane sindikata IG Metall Berlin-Brandenburg-Saksonija, govornici su upozorili na momentalni efekat koji bi na privredu imalo uvođenje sankcija u vezi uvoza ruskog gasa.

"Ako bi došlo do toga da se najednom prestane s dotokom ruskog gasa, onda bi njemačka privreda postepeno zamrla u potpunosti. To ni na koji način ne bi bilo uporedivo s glavoboljom koju je privrednicima zadala zdravstvena kriza a koja je uslovila privremene prekide radnog procesa u proizvodnji, ali i u sektoru usluga. Prestanak proizvodnog ciklusa kod konstruktora mašina, kao i u hemijskoj industriji, snažno bi uzdrmao i njemačku automobilsku industriju", bio je jasan i nedvosmislen pomenuti Dice.

Inače, potrebno je naglasiti da su, kako proizvođači vozila, tako i korpus komponentaša, već stavili znak pitanja nad ranije iznijetim prognozama u pogledu očekivanih poslovnih rezultata za ovu godinu, na šta ih je primorao početak rata u Ukrajini. Indeks koji pokazuje trenutak u kom se privreda nalazi, a koji objavljuje Institut iz Minhena Ifo, zabilježio je oštriji pad nego ikada. pošto je u martu spao sa februarskih plus 14,4 bodova, na minusnih 43,1 poena, prenosi AutoRepublika.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana