Proizveden posljednji BMW M3 kupe

Agencije
Proizveden posljednji BMW M3 kupe

Svemu dođe kraj, pa čak i BMW-u M3 Coupe. Posljednji primjerak modela M3 sa dvoja vrata sišao je sa proizvodne trake u Regensburgu 5. jula 2013. godine čime je označen kraj jedne velike ere u atomobilskom svijetu.

BMW je nedavno odlučio da dodjeli različita imena modelima svojih kompaktnih limuzina tako da serija 3 nastavlja svoju karijeru kao model namjenjen porodicama i flotnim kupcima.

Kupe i kabrio modeli koji imaju izražen sportski karakter dobili su novi broj - serija 4. Ovo znači da ćemo i dalje viđati model M3 ali on više neće biti prepoznatljivi, atraktivni kupe.

Ukratko, BMW M3 kult razvijao se oko prvog, legendarnog kupe modela E30 "kockice" koji je predstavljen 1986. godine. Automobil je razvijen zbog homologacionih zahtjeva tadašnjeg šampionata turističkih automobila. Glavni konkurent ovom modelu bio je Mercedes 190 2.3-16V.

Slijedeća generacija M3 uslijedila je 1993. godine. Iako je četvorocilindrični motor iz prethodne generacije zamjenio šestocilindaraš zapremine 2.990 kubika koji je razvijao skoro 300 ks, tvrdokorni M3 ljubitelji smatraju ga za jednog od "najmekših" serija ovog modela.

Serija E46 pojavila se 2000. godine i mnogi ga smatraju najboljim, ili najboljim poslije originalnog modela M3.

Model koji se pojavio 2007. godine bio je prvi sa V8 motorom. Pored kabrioleta i limuzine, kupe je bio najpopularniji model i prodat je u preko 40.000 primeraka širom svijeta.

Iako se priča o BMW-u M3 kupe ovdje završava, on će nastaviti svoju tržišnu karijeru sa značkom M4 pod čijom haubom će se ponovo naći redni šetocilindraš sa 2, a prema nezvaničnim izvorima i 3 turbo punjača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana