Preživjela sudar iako joj se kičma odvojila od glave

Agencije
Preživjela sudar iako joj se kičma odvojila od glave

Rejčel Bejli doživela je septembra prošle godine saobraćajnu nesreću u Feniksu, u SAD, i zadobila rijetku i najčešće smrtonosnu povredu - unutrašnji prelom kičme, koja se odvojila od glave. Ipak, čuda su moguća. Zahvaljujući vatrogascima, ona ne samo da je izbjegla smrt, već i paralizu.

Poslije oporavka od teških povreda i mjesec dana provedenih na intenzivnoj njezi, odlučna mlada žena, za koju su ljekari rekli da je preživjela "unutrašnje obezglavljenje", riješila je da ponovo nauči da govori i hoda.

U nesreći je došlo do brisanja nekih sjećanja, tako da se Rejčel ne sjeća perioda od pet nedjelja u toku kojih se incident dogodio.
 

- Neću dozvoliti da me ovo porazi i obilježi - rekla je ona za kanal 3TV, objašnjavajući kako je bila čvrsto odlučila da prevaziđe povrede. 

 Kada se srela sa vatrogasnom spasilačkom ekipom, bio je to izuzetno emotivan susret, a Rejčel im je rekla da nikad neće moći dovoljno da im se zahvali, i nazvala ih je herojima.  

Pravo je čudo što je Rejčel preživjela tako tešku povredu kao što je odvajanje kičme od glave. Kada neko doživi unutrašnje odvajanje glave od kičme, glava se drži za kičmu samo mišićima i tkivima. Pacijent obično umire, jer je to ozbiljna povreda kičmene moždine. Ukoliko nekim slučajem preživi, obično ostaje paralizovan uslijed teških povreda nerava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana