Prevarantski softver u 11 miliona Folksvagenovih vozila

Agencije
Prevarantski softver u 11 miliona Folksvagenovih vozila

Vašington, Pariz - Američko ministarstvo pravde pokrenulo je krivičnu istragu protiv njemačkog proizvođača automobila "Folksvagen" poslije priznanja da je čak 11 miliona njegovih automobila širom svijeta, s pogonom na dizel, opremljeno posebnom vrstom motora koji mogu lažirati podatke o emisiji štetnih gasova.

Vijest o pokretanju istrage objavila je američka njujorška agencija "Blumberg" pozivajući se na dva američka zvaničnika upoznata sa istragom, kao i američki dnevni list "Volstrit žurnal".

Istraga u SAD predstavlja dodatni pritisak za "Folksvagen", koji je u prvoj polovini godine bio najveći proizvođač automobila na svijetu po obimu prodaje. Akcije "Folksvagena" juče su na Frankfurtskoj berzi nastavile da padaju, nakon što su prethodnog dana izgubile više od 17 odsto vrijednosti. Tokom prvog sata trgovanja, vrijednost akcija "Folksvagena" je pala čak 5,3 odsto, na 126,60 dolara.

Američke vlasti su još krajem prošle sedmice saopštile da je "Folksvagen" priznao da je u oko 482.000 svojih automobila na dizel i u automobile marke "audi" u SAD ugradio uređaj koji isključuje kontrolu emisije štetnih gasova kada se vozi uobičajeno, a uključuje kada vozilo prolazi testove emisije.

- Kada je taj uređaj isključen, automobil ispušta u vazduh gasove koji su štetni po zdravlje, kao što je nitrogen oksid, i to u količinama koje su čak 40 odsto veće od standardne emisije - saopštila je američka Agencija za zaštitu životne sredine, koja je zajedno sa kalifornijskim vlastima otkrila ovaj problem.

Najnoviji slučaj je izazvao nemir i evropskih zvaničnika pa je tako francuski ministar finansija Mišel Sapen pozvao na pokretanje sveobuhvatne evropske istrage.

Sapen je rekao da je za umirivanje javnosti potrebno sprovesti kontrolu nad automobilima koje proizvode i druge evropske automobilske kompanije.

- Mi smo na evropskom tržištu, sa evropskim propisima koji se moraju poštovati. Ovo nije mala tema, ovdje se ne radi o brzini ili kvalitetu kože - naglasio je Sapen.

I vlasti Južne Koreje su pozvale zvaničnike "Folksvagena" na razgovore o testiranju emisije izduvnih gasova.

Troškovi

U saopštenju "Folksvagena", osim priznanja o prevarama, navedeno je da će u trećem kvartalu izdvojiti 6,5 milijardi evra za pokrivanje potencijalnih troškova proizašlih iz skandala, kao i da će morati prilagoditi svoje ciljeve profita za tekuću godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana