Preminuo legendarni Pininfarina FOTO

Tanjug
Preminuo legendarni Pininfarina FOTO

Torino - Čuveni italijanski dizajner koji je zaslužan za izgled mnogih Ferarijevih modela, ali i brojnih automobila drugih proizvođača, preminuo je u utorak 3. jula u 85. godini.

Serđo Pininfarina  rođen je 1926. godine u Torinu, a njegovu profesionalnu karijeru obilježila je saradnja sa vrhunskim tvorcima automobila.

Dizajnirao je, pored ostalog, modele Ferarri Dautona Spider, Ferrari Testarossa, FIAT 124 Sport Spider, FIAT Dino Spider i Masareti GranTurismo.

Dizajnu automobila posvetio se pošto je diplomirao mašinstvo, a ubrzo se uključio u sve aspekte auto-industrije, od dizajna, do inženjeringa i proizvodnje.

Odlučan da promjeni uobičajeno viđenje automobila kao običnog prevoznog sredstva, svjetsku slavu stekao je kreiranjem italijanskih sportskih automobila, a prije svega Ferarija – od modela 410 SA i 375 MM Berlinerra Speciale, pa do Ferarrija F40 i Enzo.

Svoje dizajnersko umjeće primjenjivao je i na manje egzotične automobilske marke kao što su Pežo i Micubiši.

Bio je veliki ljubitelj naprednih tehnologija i među prvima je podržao smanjenje emisija štetnih gasova i napore za smanjenje potrošnje goriva.

Tokom karijere primio je na desetine nagrada i priznanja za svoj rad, a 2005. proglašen je za doživotnog senatora u Italiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana