Porsche konstruiše motor za Putinovu limuzinu

Agencije
Porsche konstruiše motor za Putinovu limuzinu

Rusi su odlučili da će nova limuzina u kojoj će se voziti predsjednik te države biti pogonjena motorom kompanije Porsche. Njemački proizvođač izabran je u konkurenciji nekoliko ponuđača iz Njemačke, Austrije i Britanije.

Ambiciozni projekat Kortež, koji pored predsjedničke limuzine obuhvata i druga specijalna službena vozila za prevoz i pratnju ruskih državnih zvaničnika, predstavljen je u maju 2014.

Tada je saopšteno da je u planu proizvodnja limuzine, SUV i mini-van modela, kao i da su u projekat kao konsultanti uključeni stručnjaci kompanije Porsche.

Kako prenosi ruski sajt Wroom.ru, u međuvremenu je odlučeno da se i konstruisanje motora za predsjedničku limuzinu povjeri ovom njemačkom proizvođaču.

Isti izvor navodi da će Putinova buduća limuzina dobijati pogon od V12 turbo agregata zapremine 6.0 ili 6.6 litara, a procjenjuje se da ova jedinica razvijati oko 800 ks.

Iako će motor projektovati njemačka kompanija, on će se izrađivati u Rusiji, u fabrici ZMZ, a u proizvodnji će se koristiti domaće komponente.

Planirano je da limuzina bude završena 2017, dok bi se ostali modeli iz projekta Kortež pojavili 2018. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana