Policija Los Anđelesa dobija nečujne motocikle

Agencije
Policija Los Anđelesa dobija nečujne motocikle

Policijski motocikli imaju određene prednosti u odnosu na patrolne automobile. Startniji su od četvorotočkaša, malo troše, a i pokretljiviji su u saobraćajnim gužvama. Mana im je što su bučni, pa policajci imaju problem kada treba da iznenade kriminalce prilikom intervencije.

U pokušaju da prevaziđe ovaj nedostatak, uprava policije Los Anđelesa odlučila je da uvede u službenu upotrebu specijalne električne Zero MMX motocikle.

U okviru pilot projekta koji treba da pokaže opravdanost kupovine ovakvih nečujnih motocikala, nabavljen je jedan primjerak koji je pored vožnje po asfaltu podesan i za "ofroud" akcije.

"Za policijske službenike veoma je važno da imaju taktičku prednost kada su na zadatku, što im ovaj motocikl omogućava", izjavio je pripadnik policijskih snaga Los Anđelesa, Steve Carbajal.

Osim što će policajcima donijeti taktičku prednost, električni motocikli imaju i druge pogodnosti koje bi trebalo da prevagnu kod gradskih vlasti prilikom donošenja odluke o njihovoj nabavci.

Zbog manjeg broja pokretnih mehaničkih dijelova, održavanje je jeftinije u odnosu na dvotočkaše sa konvencionalnim pogonom, a troškovi dopune baterije po jednim punjenju iznose manje od 50 centi (0,37 evra).

Oni su i ekološki prihvatljiviji, s obzirom da ne emituju izduvne gasove, što u Kaliforniji u kojoj su električna vozila veoma zastupljena, ima posebnu specifičnu težinu.

Proizvođač ovih motocikala, kompanija Zero, počela je da snabdeva policijske snage u SAD 2011. godine, a prvi primjerci isporučeni su policijskim jedinicama u sjevernoj Kaliforniji.

U odnosu na civilnu verziju, policijski model opremljen je specijalnim svijetlima, policijskim sirenama i kompletom za pruženje hitne medicinske pomoći.

Zero MMX po potrebi može da se kreće kroz vodu dubine do jednog metra, od 0 do 100 km/h ubrzava za 4,4 s, a njegova maksimalna brzina iznosi oko 140 km/h. Kada je opremljen baterijom najvećeg kapaciteta, sa jednim punjenjem može se voziti i do dva sata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana