Počeo Sajam automobila u Beogradu

Agencije
Počeo Sajam automobila u Beogradu

Beograd - Međunarodni salon automobila pod sloganom "Mesto na kome muškarci plaču od sreće", koji je okupio oko 400 izlagača iz 26 zemalja, otvoren je danas u Beogradu, a ministar privrede Željko Sertić je tom prilikom poručio da Srbija ima veliki potencijal u razvoju automobilske industrije.

 

Sertić je istakao da je ta manifestacija najveća i najstarija u regionu i da je jedina koja je od 2008. do danas preživjela krizu i uspjela da se održi na istom nivou, te da u njoj i dalje učestvuju najznačajnije svjetske kompanije automobilske industrije.

"Najveće kompanije imaju poverenje u reforme i ekonomske promene koje sprovodi Vlada Srbije", istakao je Sertić.

Ministar je kazao da su prošle godine ukupni prihodi kompanija u sektoru automobilskoj industriji bili veći od dvije milijarde evra. On je, takođe, rekao da drumska vozila u izvozu Srbije učestvuju sa 14 odsto.

Sertić je naveo da je auto industrija u Srbiji stara gotovo 75 godina i među granama je koja ima najviše potencijala za industrijski i razvoj ekonomije.

Djelatnost 271 preduzeća u Srbiji, rekao je on, direktno je vezana za autoindustriju, ne računajući osiguravajuća drušva, banke, asocijacije i druge uslužne djelatnosti.

Ministar je obišao štand "Fijata" i sjeo u Fijat 500L koji se proizvodi u Kragujevcu sa pogonom na metan.

On je istakao da su "Fijat automobili Srbija" jedini proizvođač automobila u Srbiji i da se sa "Tigar tajersom" i "Jura korporacijom" nalazi među najvećih 10 izvoznika u zemlji.

U auto-industriju u Srbiji do sada je uloženo blizu dvije milijarde evra, rekao je Sertić i istakao da Srbija podržava ne samo "Fijat", već i dolazak drugih kompanija kao što su "Mišelen", "Boš", "Jura", "Kuper tajers"...

Prema njegovim riječima, srpska automobilska undustrija u 2014. je upošljavala 36.000 radnika, a sam "Fijat" sa 18 domaćih dobavljača njih oko 3.000.

On je naveo i da će uskoro biti usvojen novi zakon o ulaganjima koji će izjednačiti strane i domaće investitore, a biće formirana i Kancelarija za investitore na lokalnom nivou.

Generalni direktor Beogradskog sajma Danka Celić rekla je da će posjetioci ove manifestacije moći da vide stotine modela iz tridesetak zemalja, iz pogona 35 najvećih svjetskih proizvođača koje u Srbiji zastupa 20 kompanija.

Ona je dodala da će na Sajmu automobila u Beogradu biti organizovano čak 50 premijera.

Istovremeno, na Beogradskom sajmu biće održan i 9. Međunarodni sajam motocikala "Motopešn".

Posjeticima će se predstaviti proizvođači, uvoznici, distributeri svih automobilskih brendova koji posluju na ovom tržištu.

Već su izloženi poznati brendovi poput "Mercedesa", "Folksvagena", "Škode", BMW-a, "Opela", "Fijata", "Renoa", "Pežoa", "Citroena", "Tojote", "Mazde", "Kia", "Hjundaia", "Honde", "Subare", "Forda", "Lend Rovera", "Jaguara"...

Posjetiocima ove manifestacije i stručnoj javnosti u Srbiji biće premijerno predstavljeno oko 50 automobila, a očekuje se da će najveću pažnju izazvati modeli koji u Beograd dolaze sa nedavno završenog Ženevskog salona automobila.

Sajam automobila i motocikala je smješten na 35.000 kvadratnih metara.

I ove godine pripremljene su nagrade za posjetioce - nagradne igre i takmičenja gdje će glavne nagrade za najsrećine i najuspješnije biti dva automobila.

Radno vrijeme Sajma je od 10 do 20 sati, cijena pojedinačne ulaznice je 300 dinara (oko 4,9 KM), grupne ulaznice 200 dinara, ulaznice za grupe đaka i studenata koštaće 150 dinara, a cijena parkinga po satu je 100 dinara.

U četvrtak, 26. marta, biće održan "Femili dej" i tog dana karta za roditelje sa djecom do 16 godina iznosiće 500 dinara.

Sajam automobila traje do 29. marta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana