Po čemu je to jugo prednjačio u SAD prije 25 godina?

Agencije
Po čemu je to jugo prednjačio u SAD prije 25 godina?

Jedni ga veličaju, dok bi drugi voljeli da nikada nije ni postojao. Iako ga u raznim anketama svrstavaju među najgore automobile svih vremena, "jugo" je osamdesetih bio prisutan i na mnogim inostranim tržištima uključujući i Sjedinjene Države.

Kao potpuno nepoznati model, proizvođača za koga vjerovatno niko u SAD nije čuo, "jugo" je trebalo da privuče američkog kupca prije svega svojom niskom cijenom.

I zaista, na listi najjeftinijih modela na američkom tržištu iz 1989, koju je objavio sajt ConsumerGuide, "jugo" je zauzeo prvu poziciju.

Prije 25 godina automobil iz Kragujevca prodavao se u Americi za tadašnjih 4.349 dolara, pa je na osnovu najniže cijene na tržištu prednjačio u odnosu na najbliže konkurente.

U kratkom opisu, sajt navodi da je riječ o hečebku sa 3 vrata, koji je pogonjen 1.3 litarskim četvorocilindričnim motorom sa 64 ks, dok se snaga na točkove prenosi putem manuelnog menjača sa 4 brzine.

Kako piše ConsumerGuide, "jugo" je u SAD mogao da se kupi i sa klima uređajem. Paket koji je pored "klime" uključivao i AM/FM stereo uređaj koštao je dodatnih 999 dolara.

Ko su bili tadašnji rivali "juga" u Americi?

Sajt navodi da je drugi najjeftiniji model koji je mogao da se kupi 1989. u SAD bio Hundai Excel, koji je koštao 5.499 dolara.

Riječ je o takođe o trovratnom hečbeku koji je bio opremljen 1.5 litarskim četvorocilindričnim benzinskim motorom sa 68 ks i četvorobrzinskim manuelnim mijenjačem.

Prodavac je i ovaj model nudio u verziji sa klima uređajem, ali je za njega tražio dodatnih 735 dolara. Za razliku od "juga", audio uređaj je kod Hundaija bio standardni dio opreme.

Treći na listi najjeftnijih modela bio je Subaru Justy, sa cijenom od 5.866 dolara.

I ovaj automobil imao je tipičnu hečbek karoseriju sa 3 vrata, dok je njegov 1.2 litarski motor imao 3 cilindra i proizvodio 66 ks. Snaga se prenosila na točkove pomoću 5 stepenog manuelnog mijenjača.

Kupac je za "klimu" morao da izdvoji dodatnih 650 dolara a za stereo sistem još 250 dolara.

GEO Metro

Četvrtu poziciju zauzeo je GEO Metro, automobil koji se proizvodio u saradanji General Motorsa i Suzukija i koji je predstavljao varijaciju modela Swift. Te 1989. koštao je 5.995 dolara.

Koncepcijski sličan ostalim modelima sa liste, ali nešto modernijeg i zaobljenijeg dizajna, Metro je u osnovnoj verziji takođe imao 3 vrata, a njegov 1.0 litarski trocilindrični motor razvijao je 55 ks.

Doplata za klima uređaj iznosila je 655 dolara za audio sistem 301 dolar.

Posljednji model na listi 5 najjeftinijih automobila u SAD u 1989. godini bila je Honda Civic koja je cijenu od 6.348 dolara opravdavala reputacijom svog proizvođača, ali i za to vrijeme moćnim 1.5 litarskim motorom sa 92 ks.

Iako je u osnovnoj verziji fabrički isporučivan bez klima i audio uređaja, prodavci su ih naknadno ugrađivali, pa su bili uključeni u maloprodajnu cijenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana