Pasat puni 40 godina

Agencije
Pasat puni 40 godina

Volksnjagen je obilježio 40 godina od početka proizvodnje modela Passat serijom fotografija svih generacija ovog popularnog modela.

Passat je predstavljen u maju 1973. godine. Dizajn je potpisao Đorđo Đuđaroj  a sam automobil bio je namjenjen porodicama srednje klase. Ubrzo po lansiranju u julu iste godine, Passat je postao jedan od najprodavanijih modela u Njemačkoj.

Slijedeća generacija uvela je inovacije koje su odredile trasu Passata sve do danas. Uvjeden je petocilindrični benzinac, prvi turbo-dizel i Synchr pogon na svim točkovima. Ova generacija postala je svjetski hit a automobili su proizvođeni u Belgiji, Španiji, Brazilu, Meksiku, Južnoj Africi i Japanu.

U narednim generacijama, VW je nastavio da unapređuje i poboljšava kvalitet Passata. Peta generacija modela je bila posebno uspješna jer je imala potpuno galvanizovanu karoseriju i ponudu motora sa 4, 5, 6 i 8 cilindara.

Šesta i sedma generacija modela nastavile su da doprinose Passatovom uspjehu, koji najbolje opisuje brojka od preko 20 miliona prodatih primjeraka od 1973. godine do danas.

Na ovim prostorima, Passat je izuzetno cijenjen u određenim grupama vozača dok su polovni primerci često doživljeni kao pokazatelj uspjeha u životu.

Tokom svog tržišnog veka, do 1980. godine našao je put do 2,5 miliona kupaca.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana