Ovo su automobili koji se najviše kvare

Agencije
Ovo su automobili koji se najviše kvare

​„Kansumer Reports“ sprovodi godišnje istraživanje pouzdanosti automobila na američkom tržištu. I dok među najboljima nema velikih iznenađenja, jer dominiraju japanski proizvođači, s druge strane liste neki će ostati iznenađeni imenima.

Koristili su se podaci iz ogromne baze koja broji 330.000 automobila, a istraživanjem je obuhvaćeno 20 oblasti koje pokrivaju manje kvarove, ali i ozbiljne štete poput problema s punjenjem baterije ili kvara na motoru.

Kako prenosi „Indeks“, rezultati nisu povoljni za Stellantis čiji modeli drže četiri mjesta na listi deset najnepouzdanijih. Od dobro poznatih modela tu su Jeep Grand Cherokee i Wrangler, a kod ostalih marki „istakli su se“ Rivian R1T, ali i dva Folksvagena (Taos i Jetta). Model kojeg treba pomenuti je i Volvo XC60.

Važno je naglasiti da su hibridi pokazali veću pouzdanost od benzinskih rivala, dok su električni automobili imali i do 79 odsto više kvarova. Plag-in hibridi su se pokazali još više kvarljivim sa 146 odsto više prijavljenih problema.

Ako gledamo listu po brendovima, među pet najgorih kao najveće iznenađenje ističe se Mercedes. Jedini lošiji je Krajsler, a neznatno bolji su Rivian, Folksvagen i Jeep.

Listu najpouzdanijih predvode Leksus i Tojota, dok se na trećem mjestu nalazi odlični Mini. Dalje slijede Akura/Honda, Subaru i Mazda, a na 8. mjestu stiže Porše, dok je poziciju niže BMW. Top 10 zaključuje Kia.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana