Ovako izgleda novi bolid Alfe Romeo

Kliks
Foto: printskrin

Nakon što je novi bolid tokom Alfe Romeo tokom trodnevnog testiranja u Barceloni bio "sakriven" kamuflažom, ova F1 ekipa je sada zvanično otkrila njegov finalni izgled.

Riječ je o bolidu s oznakom C42, kojim će u novoj sezoni upravljati Valteri Botas i novajlija Zou Guanu, dok će dužnost rezervnog vozača obavljati iskusni Robert Kubica.

Serija mehaničkih problema držala je dugo novi bolid u garaži, a ekipa je na kraju uspjela završiti  samo 175 krugova čime je pretposljednja na listi od ukupno 10 timova.

Međutim, kada je riječ o izgledu bolida, tu nema zamjerki. Dizajn predstavlja "suptilni podsjetnik na prošlost i istorijske dizajne poteklih godina, kao i naslijeđe Alfe Romeo i Sauber Motorsporta".

"Početak sezone uvijek je uzbudljivo vrijeme u kojem se vide plodovi rada stotina ljudi tokom dugog vremenskog perioda. Radujemo se utrkama s bolidom C42, ne samo što je prvi koji smo napravili prema novim pravilima i koji bi trebao biti konkurentniji i uzbudljiviji, nego i zbog toga što vjerujemo da će ovaj bolid pomoći timu da napravi veliki korak naprijed u gridu", izjavio je direktor tima Fred Vaseur.

Jasno je da će se od Botasa, koji je stigao iz Mercedesa, mnogo očekivati.

"Otkako sam došao u tim, vidio sam mnogo motivacije i truda, svi pokušavaju raditi više od ostalih kako bismo bili konkurentni, a to me dodatno motiviše kad sam u kokpitu", izjavio je Finac.

Zou će nakon osvojenog trećeg mjesta u prošloj sezoni Formule 2 pokušati dokazati svoj kvalitet u Formuli 1.

"Maksimalno sam motivisan pred početak sezone. Na početku samo nove ere s novim bolidima i pravilima, a to nam daje priliku da napredujemo jer svi krećemo od nule", kazao je Zhou.

Testiranje u Bahreinu počinje 10. marta, a na istoj stazi će se voziti i prva utrka u sezoni 20. marta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana