Opel sa novom korsom kreće u osvajanje segmenta

Agencije
Opel sa novom korsom kreće u osvajanje segmenta

Peta generacija opelove korse odlikuje se modernim i dinamičnim izgledom, motorima i prijenosima nove generacije te kvalitetnijim interijerom s bogatom ponudom infotainment i sistema podrške vozaču.

Početkom oktobra njemački će Opel na međunarodnom salonu automobila u Parizu održati svjetsku premijeru nove generacije modela korsa, čije su prve slike i tehnički podaci objavljeni danas. U Ruselshajmu naglašavaju kako će glavni aduti ovog gradskog mališana biti napredni motori, karoserija veće čvrstoće te moderni mjenjači, prenosi Autonet.

Vanjski izgled pete generacije sada je približio ovog mališana aktualnim trendovima marke, uz dinamične linije koje otkrivaju poznate karakteristike drugih novijih modela Opela. Nova je korsa, naglašava njezin proizvođač, opremljena svime što je potrebno kako bi se nastavila 32-godišnja tradicija u ovom vrlo kompetitivnom automobilskom segmentu.

Nova karoserija i podvozje

Krenuvši od karoserije i podvozja, korsa 5. generacije (Corsa E) dobila je novi upravljač i karoseriju koji će pružiti više preciznosti u vožnji i bolji odziv, dok će stabilnosti pripomoći i 5 mm niže težište vozila u odnosu na prethodnu verziju. Potpuno nova je geometrija prednjeg vješanja, dok je zadnje posebno prilagođeno zahtjevima novog automobila. Takođe, smanjeno je naginjanje karoserije i podupravljanje, a unaprijeđena udobnost.

Novielektrični progresivni servoupravljač sa City načinom rada za lakše manevrisanje prilikom parkiranja bit će standardni dio opreme svih verzija. Takođe, u ponudi će ostati dva podešenja podvozja (verzije Comfort i Sport) koja donose veću udobnost, odn. sportskije, čvršće opruge i tvrđe amortizere te izmijenjenu kalibraciju upravljača.

Moderni motori i mjenjači u paleti

Ispod poklopca motora pete generacije korse naći će se novi 3-cilindrični 1-litreni benzinski Ecotec motor s direktnim ubrizgavanjem goriva i turbopunjačem. Riječ je o pogonskom stroju nove opelove porodice i jedinom 3-cilindrašu opremljenom vratilom za umirivanje vibracija što će garantovati vrhunsku udobnost. Ovaj će kompaktni potpuno aluminijski motor, koji zadovoljava norme emisije ispušnih plinova Euro 6, biti dostupan u dvije verzije, sa snagom od 66 kW (90 KS) i 85 kW (116 KS) te okretnog momenta od 170 Nm već od 1800 o/min.

Ponuda motora će nadalje uključivati i 100 KS snažni 1.4 Turbo s 200 Nm, kao i Euro 6 atmosferske motore obima od 1,2 i 1,4 litara. Dizelsku će ponudu predvoditi još jedan Euro 6 motor, 1.3 CDTi snage od 55 kW (75 KS) ili 70 kW (95 KS).

Za prijenos snage obje verzije novog 1-litrenog motora zadužen je, takođe novi, 6-stepeni ručni mjenjač koji se odlikuje smanjenim unutrašnjim trenjem i većom preciznošću. Takođe, od samog početka prodaje Opel će uz korsu ponuditi i najnoviju generaciju automatskog 6-stepenog mjenjača kao i potpuno novi automatizirani ručni mjenjač .

Sistem IntelliLink predvodi infotainment ofenzivu

Interijer nove korse u svom središtu donosi novi 7-inčni ekran osjetljiv na dodir za upravljanje, kako navode u Opelu, state-of-the-art infotainment sistemom IntelliLink. Ovaj sistem omogućava povezivanje s iOS i Android uređajima te upravljanje putem glasovnih instrukcija. Takođe, unaprijed će biti instalirano nekoliko aplikacija poput sistema BringGo za navigaciju te Stitcher-a i Tuneln-a za internetski radio i podcaste. Tu je i praktični FlexDockparking s priključkom za punjenje pametnog telefona.

Sigurnost na prvom mjestu

Nova korsa nudi pregršt sustava potpore vozaču od kojih su mnogi premijerno ugrađeni u neki automobil ovog (B) segmenta. Sigurnost će tako biti unaprijeđena zahvaljujući dostupnosti prednjih bi-ksenon svjetala, sistema za nadzor mrtvog ugla, kamere OpelEye za prepoznavanje saobraćajnih znakova, sistema za upozorenje o nenamjernoj promjeni vozne trake, automatskog isključivanja dugih svjetala te sistema za upozorenje o mogućem naletu na vozilo sprijeda. Ovaj zadnji sistem koristi oznaku upozorenja koja se projektuje na vjetrobranskom staklu. Konačno, tu su i sistem za nadzor pritiska u gumama te dnevna LED svjetla.

Komfor poznat iz viših segmenata

Kako bi se olakšao posao vozaču korse E, Opel je pripremio i sistem Advanced Park Assist koji automatski zakreće upravljač prilikom parkiranja, zadnju kameru te sistem pomoći pri kretanju na uzbrdici. A, nivo preglednost i komfora bit će unaprijeđena mogućnošću grijanja vjetrobranskog stakla, obruča upravljača i prednjih sjedala.

Konačno, korsa od sada nudi kvalitetnije materijale u interijeru s novim sjedištima, veliki panoramski krovni prozor te ugodno ambijentalno osvjetljenje unutrašnjosti. Konačno, za one koji na put ne kreću bez bicikla, Opel će i uz novu korsu ponuditi svoj integrirani nosač bicikala FlexKix.

Tri decenije istorije

Pred kraj godine, s opelovih će proizvodnih traka u Saragosi i Eisenachu početi silaziti automobil koji nastavlja 32 godine dugu tradiciju koja je na tržište Europe izbacila gotovo 12 miliona primjeraka korse, od čega čak 2,8 miliona primjeraka posljednje, 4. generacije. Uz godišnju prodaju od 370.000 primjeraka, ovo je nesumnjivo jedan od najpopularnijih malih automobila gradske kategorije, koji svoj uspjeh ponajprije može zahvaliti praktičnosti kompaktne, no istovremeno i prostrane karoserije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana