Opel predstavio porodični Grandlend Elektrik impresivne autonomije

G.S.
Opel predstavio porodični Grandlend Elektrik impresivne autonomije

Opel je obećao da će postati brend električnih automobila do 2028. godine i ne odustaje od toga unatoč padu tržišta ovog tipa vozila.

Njemački brend širi ponudu baterijskih vozila sa električnim Grandlendom druge generacije, koji u najprestižnijoj verziji dostiže 700 kilometara autonomije s jednim punjenjem.

Najveći Opelov SUV, debituje na tržištu automobila s nultom emisijom štetnih gasova. U ponudi Grandlanda će biti i hibridi, što je očekivano s obzirom da je Opelov SUV klon Pežoa 3008.

Estetski, nema većih razlika između električnih i hibridnih verzija, tako da ćemo ih teško razlikovati, osim po zvuku kad se kod hibrida aktivira benzinski motor, prenosi Kliks.

Ni iznutra nema razlike, zadržavajući digitalnu instrument tablu od 10 inča i ekran osjetljiv na dodir multimedijalnog sistema koji, u zavisnosti od nivoa opreme, može imati ekran s dijagonalom od 10 inča do 16 inča.

Logično, multimedijalna platforma i instrumenti će biti prilagođeni pogonskom sistemu s posebnom grafikom koja prikazuje informacije o napunjenosti baterije, njenom statusu, potrošnji energije i režimima vožnje za bolju upotrebu itd.

Novi Grandlend Elektrik će i dalje imati ergonomska sjedišta certificirana od strane AGR-a, sada s novim bočnim osloncima podesivim prema ukusu vozača i putnika, presvučena Nappa kožom, pa čak i s hlađenjem i različitim programima za masažu. Novost na sjedištima Inteli-Sit je žlijeb u centralnom dijelu sjedišta koji smanjuje pritisak na trtičnu kost.

Opel takođe predstavlja novo rešenje „Piksel Boks“, kutiju u kojoj se nalazi induktivna površina za punjenje za pametne telefone, koja takođe služi kao prostor za skladištenje i dodaje druge pregrade za ukupni kapacitet od 36 litara.

Novi Grandlend Elektrik stiže na tržište s baterijom nove generacije i tri nivoa neto kapaciteta od 73 kWh, 82 kWh i 97 kWh. Električni SUV nudi vrlo visoke zahvalne, pa čak i impresivne domete od 523, 582 i 700 kilometara s jednim punjenjem, iako potonji neće biti dostupan prilikom lansiranja i stići će kasnije sljedeće godine.

Sve tri verzije će biti povezane sa elektromotorom maksimalne snage 157 kNj, što je ekvivalentno 213 KS.

Grandlend Elektrik ima selektor s tri režima regeneracije energije između kojih vozač može birati, a sistem punjenja podržava snagu do 160 kW jednosmjerne struje. Na lokacijama s brzim punjačima, električnom SUV-u ove marke munje potrebno je nešto manje od 30 minuta da se napuni do 80 posto kapaciteta baterije.

Nova Opel Grandlend Elektrik serija, koja cjenovno u EU starta od 39.850 evra, biće u prodaji u narednim sedmicama, a očekuje se da će prve jedinice stići u prodajne salone početkom nove godine.

Novi Grandlend se proizvodi isključivo u Ajsenhau, u Njemačkoj i za tu svrhu postrojenje je transformisano u pravo elektro postrojenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana