Opel Meriva i Zafira biće krosoveri od 2016.

Agencije
Opel Meriva i Zafira biće krosoveri od 2016.

Slijedeće generacije Opelovih mini-van modela Meriva i Zafira imaće karakteristike krosover vozila, kako bi se izašlo u susret zahtjevima evropskog tržišta koje se sve više okreće toj vrsti automobila, saznaje Auto Express.

Nova Meriva i Zafira biće razvijene u saradnji sa grupacijom Peugeot-Citroen (PSA), a u prodaji će se naći najranije 2016. godine.

"Takav tip vozila nazivamo CUV (crossover utility vehicle)", objašnjava novu koncepciju Merive i Zafire predsjednik Opelovog sestrinskog brenda Vauhhall, Tim Tozer.

"Želimo da i dalje ostanemo posvećeni proizvodnji vozila koja zadovoljavaju sve porodične potrebe, ali da ti automobili ujedno budu u saglasju sa aktuelnim trendovima i modom na evropskom tržištu automobila", izjavio je Tozer na nedavno završenom auto-salonu u Parizu.

U međuvremenu, izvor iz kompanije Opel potvrdio je magazinu Auto Express da će nova Meriva i Zafira nastati kao plod saradnje sa PSA. Od zajedničkog projekta korist će imati i Peugeot-Citroen, jer će i ta kompanija kupcima ponuditi dva slična CUV modela pod oznakom marke Peugeot ili Citroen.

Saradnja sa PSA dogovorena je kako bi se smanjili troškovi razvoja novih modela. General Motors (GM) i PSA najavili da će zajedno raditi na novim modelima još početkom 2013, a i tada se pominjala Zafira kao prvi u nizu zajedničkih projekata.

Sa druge strane, mogućnost da buduća generacija Opelovih mini-van modelapreraste u krosover vozila objavio je u aprilu 2014. izvršni direktor tog proizvođača, Karl-Tomas Nojman, u razgovoru za Autonews Europe.

Prije kompanije Opel, i Renault je na sličan način redefinisao svoj mini-van model Escape tako što je novu generaciju približio segmentu krosover vozila.

Opelovi i modeli PSA dijeliće iste platforme i motore, ali će se stilski potpuno razlikovati, a mi vam prenosimo nezvanične kompjuterske rendere koje je objavio Auto Express kako bi dočarao mogući izgled Zafire i Merive za 2016.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana