Novi MINI bez maske

Agencije
Novi MINI bez maske

Iako to proizvođač nije planirao, na internetu su se pojavile prve fotografije nove generacije modela MINI, uoči njegove premijere zakazane za sajam automobila u Frankfurtu 2013.

Kao i mnogo puta do sada, zahvaljujući "špijunskim" fotografima, u prilici smo da se sa izgledom nekog novog modela upoznamo i prije njegovog zvaničnog predstavljanja.

Prvi snimci novog MINI-ja bez kamuflaže, koju su nosili prototipovi tokom testiranja, načinjeni su za vrijeme zvaničnog fotografisanja ovog automobila. U pitanju su dva promotivna primjerka modela Cooper S i jedan regularni MINI Cooper.

Najavljeno je da će novi MINI biti nešto duži od aktuelnog s obzirom da je postavljen na BMW-ovu UKL platformu sa prednjim pogonom, na kojoj će biti baziran i budući BMW Serije 1 GT.

Na prvi pogled reklo bi se da se novi MINI nije mnogo izmjenio u odnosu na verziju koja se još uvijek nalazi u prodaji. Reć je o još jednoj evoluciji prepoznatljive forme i proporcija.

Međutim, ako pažljivije pogledamo, vidjećemo da je prednji dio automobila pretrpio više stilskih promjena. Osim drugačijih farova sa LED tehnologijom, preoblikovana je i maska hladnjaka i branik.

Gornji dio ove maske zauzima veću površinu, ali je u njega sada uklopljena i pozicija za registarsku tablicu. Drugačiji je i prorez za vazduh na donjem dijelu branika, kao i svijetla za maglu.

Na zadnjem dijelu novog MINI-ja redizajnirana su stop svijetla, koja su sada nešto veća i zaobljenija, a promjenjen je i oblik zadneg branika.

Na osnovu ranijih nezvaničnih fotografija poznato je da će i unutrašnjost automobila pretrpjeti značajne dizajnerske promjene.

Tako će umjesto velikog, centralno postavljenog brzinomera u retro dizajnu, njegovo mjesto zauzeti multimedijalni ili audio uređaj (u zavisnosti od nivoa opreme) koji je takođe kružnog oblika i slične veličine, dok će brzinomer biti pozicioniran kao u većini automobila - ispred vozača.

BMW je ranije potvrdio da će se u MINI, između ostalog, ugrađivati i novi 1.5 litarski benzinski i dizel motori, ali još uvijek nije poznato da li će oni biti dostupni od početka proizvodnje ili će se pojaviti nešto kasnije.

MINI za 2014. imaće premijeru na auto-salonu u Frankfurtu, u septembru, dok bi prodaja mogla da počne do kraja 2013. ili početkom 2014. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana