Nova Lada više nije kockasta!!! FOTO

Agencije
Nova Lada više nije kockasta!!! FOTO

Iz AvtoVAZ-a, proizvođača automobila marke Lada, duvaju neki novi vjetrovi. Da li se to približava kraj kockastim i nemaštovitim automobilima iz Rusije?

AvtoVAZ je na aktuelnom Sajmu automobila u Moskvi predstavio impresivan koncept krosover vozila pod oznakom X Ray. Riječ je o automobilu savremenog dizajna koji potpisuje Steve Mattin, koji je nekada radio za takve kuće kao što su Mercedes i Volvo.

Prednji dio vozila oblikovan je tako da maska hladnjaka i farovi obrazuju slovo “X”. Ruski proizvođač kaže da oviim izgledom želi da najavi novi dizajn svojih budućih modela, koji će se drastično razlikovati od aktuelne game.

I unutrašnjost koncepta X Ray odskače od postojećih Ladinih modela. Enterijer odiše kvalitetnim materijalima i modernim linijama i gotovo potpuno je obložen kožom.

Na vrhu minimalistički dizajnirane centralne konzole, nalazi se veliki ekran koji je dio multumedijalnog sistema koncepta X Ray.

Podaci o pogonskom agregatu nisu saopšteni, a AvtoVAZ nije otkrio da li će i kada ovaj krosover dobiti i svoju serijsku verziju.

Očekuje se da bi novi dizajn mogao da bude primjenjen na budućim Ladinim automobilima najranije 2015. U toj kompaniji vjeruju da će saradnja sa Mattinom dovesti Ladu u prvi plan kada je riječ o ruskom automobilskom tržištu.

AvtoVAZ je na moskovskom auto-salonu prikazao i električno vozilo El Lada. Ovaj automobil zasnovan je na modelu Kalina, a pokreće ga elektromotor nepoznatih specifikacija.

Što se performansi tiče, ruski proizvođač tvrdi da je El Lada u stanju da dostigne maksimalnih 130 km/h, dok je sa jednim punjenjem baterija moguće preći do 150 km.

Kada je baterija potpuno ispražnjenja, vrijeme potrebno za njenu dopunu iznosi oko 8 sati.

El Lada koristiće se kao taksi vozilo i to najprije u ruskom gradu Stavropolju.



 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana