Nostalgija za Yugom i u Hrvatskoj

Novi list
Nostalgija za Yugom i u Hrvatskoj

RIJEKA - Iako je njegova proizvodnja obustavljena krajem 2008. godine, Yugo odbija da "umre". Na takmičenju mladih dizajnera, Design Challenge 2011, Osječanin Vilim Plužarić predstavio je svoje futurističko viđenje ovog automobila.

Plužarić je jedan od trojice finalista ovog takmičenja u automobilskom dizajnu koji su kao polaznu tačku uzeli Yugo, a njegov idejni projekat nosi naziv "Yugo Nostalgia".

On kaže da je zamislio Yugo "kao ultralagan i jednostavan automobil koji protvreči zakonitostima kasnog kapitalizma - nema dodatne opreme i luksuznih dodataka, te služi kao prevozno sredstvo od tačke A do tačke B".

Njegov automobil bi imao malu potrošnju i nisku prodajnu cijenu, kao i male troškove održavanja.

"U zamenu za nedostatke koje takav Yugo ima, htio sam da nagradim korisnika simpatičnim oblikom i futurističkim stilom kako bi se osjećao kao da posjeduje neku vrstu gedžeta", objašnjava Plužarić svoje dizajnersko riješenje.

Mladi Osječanin dodaje i da je vozilo koje je osmislio široko i veoma kratko, ali da ima mjesta za dvije osobe, uz vozača.

"To je koncept povratka jednostavnom i ekonomičnom dizajnu, a ja sam pokušao kreirati Yugo kakav bi možda proizašao iz studija FIAT-a", objašnjava on.

"Budući da je FIAT vlasnik fabrike u Kragujevcu, bilo bi lijepo revitalizovati auto-industriju ove regije formiranjem novog (starog) brenda upravo takvim modelom koji bi bio pogled u budućnost na bazi snova iz prošlosti", nada se Plužarić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana