Njemački trio motor cijele auto-industrije

Agencije
Njemački trio motor cijele auto-industrije

Brisel - Snažna potražnja za njemačkim automobilima podigla je evropsku prodaju vozila u septembru, a rast prodaje zabilježio je i njemački "Folksvagen", uprkos skandalu sa lažiranjem podataka o emisiji izduvnih gasova.

Rast prodaje vozila u EU produžen je time na 25. uzastopni mjesec, ali ona još nije dostigla nivo prije izbijanja globalne krize 2009. godine.

- Podsticaji za kupovinu novih automobila i nastavak ekonomskog oporavka zemalja na jugu Evrope pomogli su podsticanju tražnje. To je uticalo na septembarski rast prodaje automobila u EU od 9,8 odsto na godišnjem nivou, na 1,39 miliona prodatih vozila - saopštila je Asocijacija evropskih proizvođača automobila sa sjedištem u Briselu.

Skoro svi evropski proizvođači automobila su u septembru prodali više vozila nego prošle godine, a najveći rast imali su njemački proizvođači "Dajmler", BMW i "Folksvagen". "Dajmler", čija je glavna uzdanica "mercedes", povećao je prodaju za 19 odsto na 85.866 vozila. BMW je ostvario rast od 17,1 odsto zahvaljujući snažnoj tražnji za njegovim britanskim brendom "mini". Prodaja "Folksvagenovih" vozila porasla je 8,3 odsto na 325.497 komada uz rast potražnje za brendovima "folksvagen", "audi", "škoda" i "seat".

- Najveći dio prodaje je ostvaren prije punog zamajca "Folksvagenovog" skandala sa manipulacijom vrijednostima izduvnih gasova - navela je Asocijacija evropskih proizvođača automobila.

Generalni direktor "Folksvagena" Matijas Miler rekao je da se ta kompanija kroz dvije do tri godine može oporaviti od skandala sa manipulacijom vrijednostima izduvnih gasova.

- Imamo dobre šanse da kroz dvije do tri godine ponovo zasijamo - izjavio je Miler pred "Folksvagenovim" menadžerima nakon predstavljanja plana o opozivu 8,5 miliona vozila u EU opremljenih spornim softverom za lažiranje podataka o izduvnim gasovima.

Kada je u pitanju rast prodaje na tržištu EU, za njemačkim triom slijede francuski "Reno" i "PSA Pežo Sitroen", čija je prodaja skočila za 5,1, odnosno 5,2 odsto.

"Dženeral motors" razočarao

Američki proizvođač automobila "Dženeral motors" objavio je da je u devet mjeseci zaključno sa septembrom prodaja njegovih vozila u svijetu pala na godišnjem nivou uprkos odličnim rezultatima u Sjevernoj Americi.

Od početka godine "Dženeral motors" je evidentirao pad globalne prodaje od 1,3 odsto, dok je prodaja u trećem kvartalu potonula 3,1 odsto na godišnjem nivou.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana