Nisan razvija novi sistem upravljanja

Agencije
Nisan razvija novi sistem upravljanja

"Nisan" bi uskoro mogao uneti malu revoluciju u svet automobilske industrije, ukoliko se planovi ove kompanije o primeni potpuno nove tehnologije, kada je upravljački sistem na automobilu u pitanju, realizuju. Naime, "Nisan" planira da novi "Infinitijev" model opremi tzv. "beskontaktnim" sistemom upravljanja, koji bi zamjenio konvecionalni mehanički.

Rad sistema se zasniva na tzv. "pokretaču", koji je povezan sa samim upravljačem. Jedinica elektronske kontrole čita signale koji dolaze od pomenutog "pokretača", koji se nalazi na letvi upravljača.  

Tada elektronska kontrola "usmjerava" točkove na pravilan način, a na osnovu upravljanja vozača.

 Sistem funkcioniše na istom principu i kada se automobil kreće unazad.

  "Nisan" tvrdi da ovaj sistem ima dosta pogodnosti, uključujući i taj da se potresi koji dolaze od neravnina na putevina više neće osjećati na samom upravljaču, odnosno da će ubuduće vožnja biti znatno prijatnija za vozača.

Ujedno, zahvaljujući novom sistemu, vozači više neće morati konstantno da vrše manje korekcije prilikom vožnje na autopuevima ili u krivinama, jer posebna kamera motri na ivice puta i linije na njemu, te se "sistem" automatski trudi da automobil održi na idealnoj putanji.

  Pošto se pretpostavilo da će mnogi biti zabrinuti za bezbjednost, u "Nisanu" su odlučili da postave rezervne kontrolne jedinice. U slučaju da sistem iz nekog razloga otkaže, tu je mehanička karika na letvi upravljača, koja sve "vraća" na stari sistem upravljanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana