Nisan pali motore za bijeg iz Britanije

Agencije
Nisan pali motore za bijeg iz Britanije

Rio de Žaneiro - Novo u nizu upozorenja gigantskih kompanija iz skoro svih industrija da će napustiti Veliku Britaniju zbog njene odluke da napusti Evropsku uniju stiglo je iz proizvođača automobila "Nisana".

Izvršni direktor kompanije Karlos Gon izjavio je da budućnost i investicione odluke "Nisana" zavise od novog trgovinskog statusa Velike Britanije, odnosno od onog što uspije da ispregovara sa EU u procesu istupanja iz njenog članstva. On je upozorio da je zbog novih okolnosti pod znakom pitanja budućnost opstanka "Nisanove" fabrike automobila na sjeveroistoku Engleske.

- Ipak, realni sam optimista i nadam se da će Britanija ostati ključni partner EU - istakao je Gon.

Šef "Nisana", koji zapošljava 6.700 radnika u fabrici automobila u Sanderlendu, obratio se javnosti nakon što je kompanija objavila izvještaj da je prodaja novih automobila, koja je ranije bilježila snažan rast, imala nagli zastoj u julu usljed neizvjesnosti u vezi sa "bregzitom".

- Želim kao i većina direktora kompanija da vidim šta će biti ishod trgovinskih i drugih razgovora između Velike Britanije i EU. To će biti prelomno i za buduće ulaganje u Sanderlend. Veći dio naše proizvodnje iz Sanderlenda izvozimo u Evropu. Dakle, očigledno ta buduća veza nam je veoma važna i zato čekamo da vidimo šta će biti novi status. Nadam se da će zdrav razum na kraju prevladati na obje strane - kazao je Gon u obraćanju iz Brazila, gdje je "Nisan" jedan od glavnih sponzora Olimpijskih igara.

"Nisan" je bio jedna od kompanija koja se snažno zalagala za opstanak Velike Britanije u EU. Međutim, Sanderlend je bio jedan od gradova čiji su stanovnici većinom glasali za "bregzit".

Britanska banka Lojds najavila je nedavno da će ukinuti dodatnih 3.000 radnih mjesta i zatvoriti 200 filijala do kraja 2017. godine, što je bila najava prvog velikog otpuštanja otkako je Velika Britanija glasala za izlazak iz EU. Time je ukupan broj ugašenih radnih mjesta u okviru Lojdsovog programa restrukturiranja poslovanja, najavljenog 2014. godine, porastao na 12.000.

Mnoge velike kompanije objavile su da prate rasplet situacije i da će od pregovora Londona i Brisela zavisiti njihova odluka da li će nastaviti sa poslovanjem u Velikoj Britaniji ili će pakovati kofere.

Nema reprize velike krize

Guverner centralne banke Engleske Mark Karni izjavio je u petak da ekonomski problemi u Velikoj Britaniji ne označavaju ponavljanje finansijske ili krize evra.

On je istakao da Britanija neće proći kroz isto iskustvo kroz koje je prošla 2008, 2009, 2010, 2011. i 2012. godine, ali da će broj izgubljenih radnih mjesta zbog usporavanja ekonomije vjerovatno iznositi četvrt miliona u narednih nekoliko godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana