Nisan bi mogao vratiti Silviju kao pristupačan sportski automobil

G.S.
Nisan bi mogao vratiti Silviju kao pristupačan sportski automobil

Nisan Silvia, poznat i kao model 200SX i 240SX na nekim tržištima, nestao je iz ponude japanske kompanije 2002. godine, no sada postoji šansa da se ovo slavno ime ponovo vrati.

Ivan Espinosa, potpredsjednik Nisanovog odjela za globalnu strategiju i planiranje proizvoda, govorio je o ideji nove Silvije pozicionirane ispod modela GT-R. On zamišlja model koji će ponuditi “dovoljno snage po pravoj cijeni koja će biti primamljiva kupcima”. Espinosa tvrdi da silno želi “oživjeti” Silviju te ističe da ovo ime ima mnogo fanova.

Ove detalje je podijelio u razgovoru za Top Gir.

“Šanse postoje, no ovo je biznis, tako da moram pronaći način da ovaj prijedlog učinim interesantnim za kompaniju. Ponekad se automobili poput ovog 'muče' jer kupaca nema mnogo, no definitivno možemo uspjeti ukoliko pronađemo pravu ideju koja može funkcionisati svugdje u svijetu. Ne možemo ove proizvode prodavati regionalno ili kao unikate, jer to nema smisla. Ipak, postoji šansa, bit će izazovno, a moj posao je da nađem način da ostvarim ovakve stvari. Mislim da bi automobil bio sjajan za kupce i brend”, izjavio je Espinosa, prenosi Kliks.

Čitajući “između redova”, nova Silvia bi se mogla pridružiti Nisanu Z kao pristupačniji i vjerovatno elektrificirani sportski automobil. Model bi postao rival Tojoti GR86, Subaru BRZ-u, Mazdi MX-5 i nadolazećoj hibridnoj Hondi Prelud.

Iz Nisana su obećali da će predstaviti 30 novih modela do 2026. godine, uključujući 16 električnih vozila i hibrida, a sve to u sklopu poslovnog plana Ark.

Tačno vrijeme dolaska nove Silvije nije poznato, ali vjerovatno će model stići nešto kasnije, kako bi se našlo vrijeme za razvoj i pripremu za tržište.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana