Nisan bacio pojas za spasavanje Micubišiju

Tanjug
Nisan bacio pojas za spasavanje Micubišiju

Tokio - "Nisan" je bacio pojas za spasavanje posrnulom rivalu "Micubišiju", potvrdivši juče planove za kupovinu 34 odsto vlasničkog udjela u skandalom pogođenom proizvođaču automobila za oko 2,2 milijarde dolara.

Menadžment "Nisana" uputio je zahtjev regulatoru tržišta za odobrenje te akvizicije. Ova vijest stiže nakon što je "Micubiši" uletio u krizu poslije priznanja koje je odjeknulo kao bomba da je godinama varao na testovima o ekonomičnosti potrošnje goriva svojih automobila. Prema posljednjim informacijama, "Micubiši" je varao na testovima o potrošnji goriva kod gotovo svih modela automobila prodatih u Japanu u posljednjih 25 godina, što je podgrijalo ionako vruću temu o razmjerama skandala koji je gurnuo tog proizvođača automobila u krizu.

Pozivajući se na neimenovane izvore u kompaniji, japanski mediji su objavili da je lažiranjem podataka o potrošnji goriva pogođeno na desetine modela automobila prodatih u Japanu od 1991. godine, uključujući limuzine i SUV vozila poput popularnog modela "pajero". Ponovna testiranja obavljena u kompaniji otkrila su da je kod nekih vozila lažiranje potrošnje goriva iznosilo i iznad 15 odsto.

"Micubiši" je prošlog mjeseca priznao da je manipulisanje na testiranjima korišćeno godinama i da su se time služili neimenovani zaposleni kako bi neke od automobila prikazali efikasnijim u pogledu potrošnje goriva nego što jesu u stvarnosti. Kompanija je do sada potvrdila da su u ovaj skandal uključena četiri modela i više od 600.000 vozila i da su svi prodati u Japanu, upozorivši da će taj broj vjerovatno rasti.

"Micubišiju" bi savez sa "Nisanom" bio višestruko koristan. "Micubiši" je prošle godine prodao oko milion vozila na globalnom nivou, što ga čini jednim od najmanjih među osam vodećih japanskih proizvođača vozila. Kombinovana prodaja vozila "Nisana", njegovog francuskog partnera "Renoa" i "Micubišija" dostići će 9,5 miliona jedinica godišnje. Ta cifra nije mnogo manja u odnosu na najvećeg svjetskog proizvođača automobila japansku "Tojotu", koja je prošle godine prodala 10,15 miliona vozila i njemački "Folksvagen", čija je prodaja dostigla 9,90 miliona jedinica. Američki "Dženeral motors", koji zauzima treće mjesto u svijetu, prodao je 9,8 miliona vozila u 2015. godini.

Pomama za akcijama

Tražnja za akcijama "Micubišija", čija je vrijednost od izbijanja afere pala 40 procenata, porasla je usljed informacija o udruživanju sa "Nisanom". Cijena akcija porasla je u srijedu na Tokijskoj berzi za 16 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana