Nepravilnosti i u emisijama ugljen-dioksida Folksvagena

Agencije
Nepravilnosti i u emisijama ugljen-dioksida Folksvagena

Frankfurt - Vrijednost akcija njemačkog proizvođača automobila "Folksvagen" oslabila je danas nakon što je kompanija saopštila da postoje "neregularnosti" u nivou emisija ugljen-dioksida, koje bi mogle da se odnose na oko 800.000 automobila u Evropi.

Kompanija je saopštila da problem, otkriven tokom istrage o emisijama dizelskih motora, može da košta ovu firmu oko dvije milijarde evra.


Portparol "Folksvagena" rekao je Bi-Bi-Siju da bi mogle biti pogođene marke "Folksvagen", "Audi", "Škoda" i "Seat" i da je riječ uglavnom o dizleskim automobilima, ali da bi mogli biti uključeni i benzinci.

Problem je u određenim tipovima "manjih motora" koji su sertifikovani za ispunjavanje standarda o emisijama ugljen-dioksida, dodao je portparol.

Ugljen-dioksid doprinosi efektu staklene bašte, za razliku od azotnog oksida, gasa koji je bio u centru pažnje ranijih optužbi. Taj gas je polutant i izaziva bolesti pluća.

Nepravilnosti koje su sada otkrivene odnose se na način mjerenja nivoa ugljen-dioksida i potrošnje goriva tokom procesa tehničkog pregleda pojedinih modela.

Akcije "Folksvagena" oslabile su na berzi u Frankfurtu za sedam procenata poslije objavljivanja ove informacije.

Kompanija nije saopštila da li smatra da su te nepravilnosti rezultat namjerne akcije niti je precizirala koji su modeli pogođeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana