Ne radite ovo sa mjenjačem, skraćujete mu vijek trajanja

GS
Ne radite ovo sa mjenjačem, skraćujete mu vijek trajanja

Tehnički savjetnik Hrvatskog autokluba, Marin Morava, objasnio je kako sami možemo da skratimo radni vijek mjenjača.

Ukoliko ne pritisnemo dovoljno snažno kvačilo pri mjenjanju brzina, može doći do zvuka koji podsjeća na struganje, rekao je on.

"Ako vam se to dogodilo prvi put, vjerovatno se neće štetno odraziti na ispravnost rada mjenjača. Učestalim ponavljanjem ovog događaja moguće je oštetiti sinhroni prsten stepena prenosa na kom se ova radnja često događa", istakao je Morava za Reviju HAK.

"Kod oštećenja sinhronih prstenova, dolazi do gubitka njihove uloge da izjednače broj obrtaja između dva vratila kako bi se lakše i bez smetnje promjenio stepen prenosa. Vozač će ovaj problem osjetiti kao povećanje otpora kod kretanja ručice mjenjača prilikom ubacivanja u brzinu, uz prisutnost mehaničkog krckanja", dodao je.

Preporuka je da se što prije ode u servis, jer su mogući i drugi uzroci koji mogu uzrokovati slične simptome. Svako taktiziranje i čekanje može samo da poveća problem.

"Može doći do prisutnosti metalnih strugotina u ulju koje nastaju neredovnim habanjima prilikom promjene stepena prenosa. Ostaci štete ležajevima mjenjača i zupčanicima, a u najgorem slučaju moguće je potpuno oštećenje mjenjača i gubitak pogona vozila", naveo je Morava.

Šta se može dogoditi ako pri velikoj brzini vozila prebacimo mjenjač iz, npr, 6. u 2. brzinu?

"Otvorena je mogućnost izlaska iz maksimalno određenog broja obrtaja motora, što naravno može biti štetno za mehaniku motora do nivoa većih mehaničkih oštećenja", rekao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana